UUTISET

Yksi yhteinen blogi: Andrea Pirlo puhuu asiaa!

8.3.2016

Omatoiminen harjoittelu. Sanapari toistuu tämän tästä junnufutiskeskusteluissa. Syystäkin.

Jokainen vähänkin valveutunut juniorivalmentaja tietää, että pelkät joukkueharjoitukset eivät määrällisesti riitä yhdellekään nuorelle pelaajalle, joka haluaa yrittää maksimoida potentiaalinsa ja kehittyä kohti omaa huipputasoaan. Tarvitaan omatoimista harjoittelua – ja paljon.

Valmentajan tärkeimpiä tehtäviä on kannustaa pelaajia viettämään vapaa-aikaa pallon kanssa ja muun liikunnan parissa. Yksi on valmis harjoittelemaan päivittäin, toinen silloin tällöin, kolmas tuskin koskaan. Valmentajan keinot ovat rajalliset, sillä kaikki lähtee pelaajan sisäisestä motivaatiosta, jota tosin voi ruokkia ulkoapäin.

Toisinaan ongelmana on, että nuori olisi valmis harjoittelemaan omatoimisesti hyvinkin paljon, muttei tiedä mitä pallon kanssa tekisi. Tässäkin pelaaja tarvitsee valmentajan apua ja tukea, joko valmiita treenimalleja tai kannustavia ohjeita, joiden pohjalta hän voi käyttää mielikuvitustaan ja hyödyntää joukkueharjoituksista saamiaan vaikutteita.

* * * * *

Keskiviikko 2. maaliskuuta. Italian laajalevikkisin sanomalehti ja maailman vanhin urheilulehti La Gazzetta dello Sport julkaisee päivän numerossaan maailmantähti Andrea Pirlon ohjeita nuorille pelaajille. Kyseessä on osa sarjaa, jossa hän kaksi kertaa kuussa tarjoaa lukijoille junnufutista koskevia valistuneita näkemyksiään.

– Tänään puhumme tekniikasta. Kosketus palloon on kaikki kaikessa. Ponnauttelu on minusta tylsää, eikä siitä ole pelissä hyötyä. On paljon parempi syötellä palloa seinään, ottaa se haltuun, nostaa pallo ilmaan, ottaa se taas haltuun, Pirlo ohjeistaa.

– Älkääkä matkiko niitä YouTuben jonglööritemppuja. Ne ovat eri peliä kuin jalkapallo, ne ovat show’ta. Ettehän vain luule, että ne kehittävät teitä pelaamaan…

Kun kommentit kuuluvat Andrea Pirlo -nimiselle pelaajalle, niissä on aivan erityinen kaiku. Hänen omankin jalkapallonsa avainsanoja ovat pelin simppelit peruskäsitteet, kuten syöttäminen, yksinkertaisuus, tarkoituksenmukaisuus jne.

* * * * *

Pirlon sanoihin sisältyy suuri viisaus. Futis ei ole temppuilua, vaan pelaamista. Hyökkäämistä ja  puolustamista. Pelitilanteen kutsumaa liikkumista, syöttöjä, ensimmäisiä kosketuksia, kuljetuksia, harhautuksia, laukauksia, pallonriistoja, maalivahdin torjuntoja, maaleja.

Siellä täällä kentillä näkee aivan turhan paljon pelaajia, jotka osaavat kyllä kikkansa ja YouTube-kopiointinsa, mutteivät osaa pelata jalkapalloa. Temppuilu ei varmasti ole haitallista, mutta valmentaja, autathan nuorta harjoittelemaan omatoimisesti niin, että pallon kanssa vietetty aika tukee hänen pelaajakehitystään ja palvelee itse peliä!

Ilma lämpenee, päivä pitenee, kesä lähestyy. Nyt raittiiseen ulkoilmaan nauttimaan pallon palkitsevasta seurasta!

 

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka tekee osan töistään PK-35:ssä.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot