PK-35 Vantaa nousi ensi kaudeksi Veikkausliigaan

1.11.2015

PK-35 Vantaan miesten edustusjoukkueen kausi huipentui lauantaina liigakarsinnan toiseen osaotteluun Kotkan Työväen Palloilijoita vastaan. Avausosa päättyi Myyrmäessä maalittomaan tasapeliin, mutta Kotkassa PK-35 Vantaa oli tehokkaampi kuin kotikentällään. 2-3-vierasvoiton myötä PK-35 Vantaa nousee ensi kaudeksi Veikkausliigaan.

Jo keskiviikon avausottelu eteni Punamustien komennossa, mutta tehot löytyivät vasta ratkaisevassa toisessa osaottelussa. Vierasjoukkue karkasi Arto Tolsa Areenalla jo 0-3-johtoon, mutta KTP onnistui nousemaan vielä maalin päähän. Vierasmaalisäännön vuoksi KTP olisi kuitenkin tarvinnut vielä kaksi lisäosumaa, joten lopulta PK-35 Vantaa nousi kahdesta takaiskumaalista huolimatta selvällä erolla.

Ottelu alkoi varsin tasaisissa merkeissä ja molemmat joukkueet onnistuivat luomaan hieman painetta vastustajan maalille. Ensimmäiset yritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Kymmenennellä peliminuutilla Masar Ömer pääsi Yerai Vilaboan syötöstä nokikkain maalivahdin kanssa, mutta laukaus suuntautui tällä kertaa sivuverkkoon. Muutamaa minuuttia myöhemmin KTP pääsi yrittämään kahdesti, mutta Tamas Gruborovicsin kova laukaus pysähtyi Häkkisen torjuntaan ja paluupallosta Babatunde Wusu puski pelivälineen selvästi maalin yli.

Liigakarsinnan ratkaisupelaajaksi nousi lopulta Punamustien Lucas Garcia, joka oli jo Myyrmäessä kotkalaisille vaikea pideltävä. 25. peliminuutilla Garcia sai pallon oikeassa laidassa ja lähti kuljettamaan vauhdikkaasti keskelle. Garcia ohitti muutaman KTP-pelaajan ja laukoi pallon vasemmalla jalallaan näyttävästi maaliin.

Sama argentiinalainen oli asialla 39. minuutilla. Tällä kertaa Garcia harhautti Nosh A Lodyn vasemmalla laidalla ja antoi kovan matalan keskityksen maalille. Keskitykseen ehti ensimmäisenä väliin KTP:n Giorgi Ositashvili, joka kuitenkin ohjasi epäonnekseen pallon omaan maaliin. Tauolle lähdettiin siis Punamustien turvallisessa 0-2-johdossa.

Toinen jakso alkoi varsin samalla tavalla kuin ensimmäinen. Molemmat onnistuivat rakentamaan muutamia hyviä hyökkäyksiä, mutta todella vaaralliset maalintekopaikat jäivät vähiin. Noin tunnin pelin jälkeen kotkalaisyleisö vaati rangaistuspotkua pallon osuttua Kim Raimin käteen, mutta ottelun erotuomari ei puuttunut tilanteeseen.

Ilmassa alkoi olla jo ratkaisun makua, kun PK-35 Vantaa siirtyi 64. peliminuutilla 0-3-johtoon. Vilaboa nousi vahvasti kohti rangaistusaluetta ja pelasi pallon Garcialle rangaistusalueen vasempaan kulmaan. Garcia tarjoili hyvän keskityksen takatolpalle ja Pablo Couñago puski pallon kohti etualakulmaa. Pallo osui kuitenkin matkalla Ömeriin, joten maali merkittiin lopulta hänen nimiinsä.

KTP nousi kuitenkin vielä mukaan taisteluun. 70. minuutilla kotkalaisille tuomittiin rangaistuspotku, kun pallo osui rangaistusalueella Couñagon käteen. Pallon taakse asettui Ilari Äijälä, joka laukoi pelivälineen varmasti maaliin. Kuusi minuuttia myöhemmin Wusu puski pallon keskityksestä ylärimaan ja Samuli Kaivonurmi laukoi paluupallosta KTP:n jo maalin päähän.

Kahden kavennusmaalin jälkeen KTP haki raivoisasti tasoitusta, mutta lyhyen sekavan jakson jälkeen PK-35 Vantaa sai pian pelin jälleen kontrolliinsa. Häkkinen joutui torjumaan yhden kovan laukauksen etualakulmasta, mutta muita vaarallisia maalintekopaikkoja kotijoukkueelle ei enää avautunut. Punamustat piti maltilla palloa ja kulutti minuutit loppuun.

Lopulta erotuomarin päätösvihellys lopetti ottelun ja aloitti Punamustien nousujuhlat. PK-35 Vantaa vei liigakarsinnan nimiinsä yhteismaalein 2-3 ja nousee siis ensi kaudeksi Veikkausliigaan.

”Tämä joukkue kuuluu Veikkausliigaan”

Punamustien päävalmentaja Shefki Kuqi oli luonnollisesti onnellinen nousun varmistuttua. Lähtökohdat toiseen osaotteluun olivat tasaiset, mutta hyvän avausosan jälkeen Kuqi lähti vierasotteluun todella luottavaisin mielin.

– Koko kauden aikana minulla ei ollut kertaakaan yhtä rentoa ja hyvää fiilistä kuin tänään. Kun menimme Kotkaan, näin kentän ja kastelulaitteet päällä, ajattelin tämän olevan meidän päivämme, Kuqi kertoi.

– Ensimmäisen ja toisen maalin jälkeen olin ihan rauhallinen. Kun kolmas maali tuli, ajattelin sen olleen ratkaiseva niitti. He tekivät vielä pari maalia, mutta minulla ei ollut missään vaiheessa mitään paniikkia. Jos sellaista olisi ollut, olisimme käyttäneet myös viimeisen vaihtomme. Nyt jätimme sen käyttämättä, koska kentällä oli tarpeeksi voimaa, tarpeeksi kokemusta ja tarpeeksi tahtoa.

Kuqin mukaan hänen joukkueensa on ansainnut nousun. Päävalmentaja uskoo, että Punamustien rahkeet riittävät myös Veikkausliigassa pärjäämiseen.

– Ihmiset ajattelevat, että voiton jälkeen on helppoa puhua, mutta mielestäni tämä joukkue kuuluu Veikkausliigaan. Tämä joukkue pystyy tuomaan liigaan jotain uutta ja jotain, mitä suomalaisessa jalkapallossa ei ole nähty moneen vuoteen.

– En rakentanut joukkuetta pelaamaan Ykkösessä, vaan joukkueen, jolla noustaan liigaan ja pärjätään siellä. Olen kuitenkin oppinut, että sarjasta toiseen nouseminen ei ole ikinä helppoa. Sillä ei ole väliä, missä sarjassa tai maassa ollaan, Kuqi totesi.

PK-35 Vantaa taisteli vielä Ykkösen päätöskierroksella suorasta noususta Veikkausliigaan, mutta nousu saavutettiin lopulta liigakarsinnan kautta. Kuqin mukaan karsintaottelut ovat aina erityisiä tapahtumia, joissa mitataan myös joukkueiden henkistä kanttia.

– Sarjakauden päätteeksi nouseminen on tietysti jokaisen valmentajan ihannetilanne, mutta karsinnat ovat jotain erityistä. Silloin testataan pelaajien ja valmentajien tahtoa. Esimerkiksi Honka meni melkein koko kauden ilman tappiota, mutta hävisi karsinnoissa. Tämä joukkue on kuitenkin käynyt kauden aikana niin paljon läpi, että se kesti tällaisen tilanteen, Kuqi sanoi.

Kuqin mielestä koko Punamustien joukkue osoitti kauden aikana hienoa taistelutahtoa.

– Suomessa on paljon valmentajia, joilla on paljon enemmän kokemusta kuin minulla. Se on kuitenkin kysymysmerkki, onko Suomessa yhtään valmentajaa, joka olisi mukana yhtä vahvasti koko sydämellään. Haluan tuoda joukkueeni peliin samaa kipinää kuin omalla pelaajaurallani. Karsinnoissa se tuotti tulosta.

KTP – PK-35 Vantaa 2-3 (0-2)

”Koko kauden aikana minulla ei ollut kertaakaan yhtä rentoa ja hyvää fiilistä kuin tänään. Kun menimme Kotkaan, näin kentän ja kastelulaitteet päällä, ajattelin tämän olevan meidän päivämme.”