UUTISET

Nousukarsinta alkaa keskiviikkona Myyrmäessä

26.10.2015

Miesten Ykkösen ja Veikkausliigan sarjakaudet ovat jo päättyneet, mutta kotimainen jalkapallokausi huipentuu vielä PK-35 Vantaan ja Kotkan Työväen Palloilijoiden välisiin nousukarsintaotteluihin. Ykkösen sarjakakkosen ja Veikkausliigassa viimeistä edelliseksi sijoittuneen joukkueen välinen liigakarsinta on pelattu viimeksi syksyllä 2010, mutta nyt odotetut karsintaottelut palaavat jälleen kotimaiseen jalkapallokalenteriin.

Kaksiosaisen karsinnan ensimmäinen osa pelataan keskiviikkona 28.10. klo 18.30 Myyrmäen jalkapallostadionilla ja toinen osa lauantaina 31.10. klo 15.00 Arto Tolsa Areenalla Kotkassa.

Kaksiosaisessa karsinnassa nousija ratkeaa kahden ottelun yhteismaaleilla. Mikäli yhteismaalit ovat tasan, enemmän vierasmaaleja tehnyt joukkue nousee. Myös vierasmaalien mennessä tasan pelataan toisen osaottelun jälkeen jatkoaika, jossa vierasmaalisääntö on edelleen voimassa. Mikäli jatkoaika ei tuo ratkaisua, ratkaistaan nousija rangaistuspotkukilpailulla.

PK-35 Vantaa varmisti nousukarsintapaikkansa Ykkösen päätöskierroksella, kun se pelasi maalittoman tasapelin TPS:ää vastaan. Neljä pistettä PS Kemistä jäänyt PK-35 Vantaa nappasi lopulta nousukarsintapaikan juuri turkulaisten nenän edestä paremman maalieronsa turvin. PS Kemi voitti päätöskierroksella oman ottelunsa, joten nousukarsintapaikkaan riittänyt tasapeli oli lopulta Punamustien kannalta tyydyttävä lopputulos.

Punamustien sarjakausi sujui tilastojen valossa hyvin, sillä joukkue oli 53 osumallaan Ykkösen tehokkain joukkue. PK-35 Vantaan otteet olivat hyviä myös puolustuspäässä, sillä ainoastaan TPS:n verkkoon tehtiin vähemmän maaleja. Etenkin Myyrmäessä Punamustien otteet olivat vahvoja, sillä neljästätoista kotiottelustaan PK-35 Vantaa voitti peräti yhdeksän. Ainoastaan JJK ja PS Kemi onnistuivat nappaamaan vierasvoiton Myyrmäestä.

Punamustien karsintavastustaja KTP sen sijaan sijoittui sunnuntaina päättyneessä Veikkausliigassa viimeistä edelliseksi. Kotkalaiset saivat jännittää päätöskierroksella asti, sillä KTP:n kausi olisi saattanut päättyä jo sunnuntaina suoraan putoamiseen tai sarjapaikan varmistumiseen. Lopulta kaikki putoamistaistossa olleet kolme joukkuetta hävisivät viimeisen ottelunsa, joten KTP:n kausi jatkuu karsintaotteluilla PK-35 Vantaata vastaan.

Nousijajoukkue KTP:n kausi Veikkausliigassa oli vaikea, sillä joukkue majaili koko kauden sarjataulukon häntäpäässä. Haastavasta kaudesta kertoo sekin, että KTP:n maaliero oli koko Veikkausliigan huonoin. Kotkalaisjoukkue teki yhdessä Pietarsaaren Jaron kanssa vähiten maaleja Veikkausliigassa ja päästi niitä toiseksi eniten Tampereen Ilveksen jälkeen.

Kotkalaisten pelit sujuivat kotikentällä paremmin kuin vieraissa, sillä KTP voitti sarjakauden aikana vain kaksi vierasotteluaan.  Vaikka kotkalaisten pistesaalis jäi vieraspeleissä laihemmaksi kuin kotoisella Arto Tolsa Areenalla, venyi KTP pisteille lähes joka toisessa vierasottelussaan. Kahden voiton lisäksi KTP pelasi vieraissa kuudesti tasan ja hävisi yhdeksän kertaa.

Punamustien paras maalintekijä Ykkösessä oli 17 kertaa osunut Pablo Couñago. Tulitukea kokenut espanjalaishyökkääjä sai etenkin seitsemän maalia tehneiltä Mateo Miguezilta ja Masar Ömeriltä. Kotkalaisten tehokkaimmat maalintekijät sen sijaan olivat kuusi maalia viimeistellyt Ilari Äijälä ja viidesti onnistunut Tamas Gruborovics.

Punamustien terveystilanne on nousukarsintoihin lähdettäessä hyvä, sillä ainoastaan Riku Heinonen on loukkaantumisen takia otteluparista sivussa. Keskiviikon kotiottelusta Punamustilta puuttuvat Miguez ja Ymer Xhaferi, jotka ovat otteluparin avausosasta sivussa TPS-ottelussa täyttyneiden korttitiliensä takia.

Kuqi pitää karsintojen paluuta hienona

Punamustien karsintapaikka varmistui jo yli viikko sitten, kun joukkue pelasi Ykkösen päätöskierroksella maalittoman tasapelin TPS:ää vastaan. PK-35 Vantaa joutui kuitenkin odottamaan karsintavastustajan ratkeamista aina Veikkausliigan eiliseen päätöskierrokseen asti. Punamustien päävalmentajan Shefki Kuqin mukaan karsintojen odottaminen muuttui konkreettisemmaksi vastustajan varmistuttua.

– Oikeastaan vasta tänään oli sellainen fiilis, että kohta pelataan taas. Muutama päivä on ollut vähän odottelua, kun emme tienneet vastustajaa. Olemme tehneet koko kauden ajan kovaa töitä ja nyt on vielä huipennus edessä, Kuqi totesi.

Veikkausliigan ja Ykkösen välillä on pelattu karsintoja viimeksi syksyllä 2010. Jalkapalloväki on odottanut karsintojen paluuta hartaasti, joten tälle kaudelle tehty muutos otettiin hyvillä mielin vastaan. Kuqin mielestä karsintojen paluu on hieno asia kotimaiselle jalkapallolle.

– Mielestäni nämä ovat hienoja tapahtumia. Karsinnat tuovat lisää jännitystä ja paineita sekä liigaan että Ykköseen. Se antaa useammalle joukkueelle mahdollisuuden nousu- ja putoamistaistossa, kun jaossa on toinenkin nousupaikka. Aika usein yksi joukkue on sen verran vahva, että kauden loppu pelataan ilman panoksia, mutta karsinnat lisäävät mielenkiintoa. Nyt myös toiselta sijalta on vielä mahdollisuus nousta.

– Nyt loppu meni aika jännittäväksi molemmissa päissä. Nousija, putoaja ja karsijat ratkaistiin vasta viimeisellä kierroksella, Kuqi huomautti.

Viime viikon aikana Punamustien valmentajat kävivät läpi mahdollisten karsintavastustajien pelaamista. Kuqin mukaan valmennuksella on jo hyvä kuva siitä, millaisen vastuksen KTP tarjoaa.

– Uskon, että kaikki tärkeimmät asiat ovat tiedossa. Tiedämme kaiken, minkä haluamme tietää. Karsintapeleissä paljon riippuu tietysti siitä, miten pääkoppa kestää. En usko heidän olevan pelillisesti hirveästi edellä. Karsinnoissa voi tapahtua mitä tahansa. Ne ovat täysin eri pelejä kuin sarjapelit.

– Kaikki on nyt omissa käsissämme. Meidän ei tarvitse enää miettiä muiden otteluita. Nyt kyse on enää kahdesta 90-minuuttisesta. Mielestäni olemme siihen valmiita. Joukkue on hyvässä iskussa ja terveystilanne on hyvä. ”Ymi” ja Mateo ovat pelikiellossa, mutta se avaa mahdollisuuden muille, Kuqi sanoi.

Ottelupari alkaa Punamustien kotikentällä

Kaksiosainen karsinta eroaa luonteeltaan tavallisista sarjapeleistä. Nousija ratkeaa kahden ottelun yhteistuloksella, joten yksittäisten otteluiden sijaan joukkueiden pitää ajatella otteluparia kokonaisuutena.

– Yhdessä ottelussa voi aina tapahtua mitä tahansa. Kahdessa ottelussa molemmilla on vielä tilaisuus revanssiin. Jos ensimmäisessä pelissä menee jotain pieleen, se on vielä mahdollista korjata toisessa pelissä, Kuqi totesi.

Ottelupari alkaa Punamustien kotikentällä Myyrmäessä ja toinen osa pelataan lauantaina Kotkassa. Kuqin mukaan tutulla kotikentällä aloittaminen sopii PK-35 Vantaalle hyvin.

– Monen mielestä olisi tärkeää pelata jälkimmäinen peli kotona, mutta minulle se on ihan sama. Olen ihan tyytyväinen siihen, että aloitamme kotona. Se on meille hyvä lähtökohta. Emme ole kohdanneet toisiamme sarjakauden aikana, joten vastustajaa ei välttämättä tunneta niin hyvin. Totta kai tiedämme heistä silti paljon ja hekin ovat varmasti saaneet tietoa meistä, Kuqi tuumi.

– Olemme olleet kotona erittäin vahvoja. Vieraissakin olemme pelanneet ihan hyvin. Olemme hävinneet muutamia vieraspelejämme, mutta mielestäni emme ole olleet niissä huonoja.

Suomessa ei ole pelattu pelattu liigakarsintoja moneen vuoteen, joten Punamustien pelaajilla ei ole aiempaa kokemusta karsinnoista. Kuqi sen sijaan pääsi pelaajaurallaan Ipswich Townissa kokemaan nousukarsinnat kahteen otteeseen.

– Pelaajien ja valmentajien kannalta olisi tietysti aina parasta nousta suoraan, mutta se tuntuu kuulemma parhaalta, jos nousu tulee karsintojen kautta. Sitä en ole vielä kokenut. Olen ollut Englannissa pari kertaa nousukarsinnoissa, mutta putosimme molemmilla kerroilla West Hamille. Ehkä kolmas kerta sanoo toden.

 

PK-35 Vantaa – FC KTP pelataan keskiviikkona 28.10. klo 18.30 Myyrmäen jalkapallostadionilla. Liput otteluun maksavat aikuisille portilta ostettaessa aikuisille 14 euroa ja lapsille sekä muille alennusryhmäläisille 8 euroa. Alle 7-vuotiailla lapsilla on otteluun vapaa pääsy. Ottelulippuja voi hankkia edullisemmin ennakkoon osoitteesta www.lippuautomaatti.fi/pk35vantaa.

 

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.