UUTISET

Ykkönen huipentuu lauantaina Myyrmäessä

16.10.2015

Miesten Ykkönen huipentuu lauantaina Punamustien kannalta jännittävään päätöskierroksen otteluun Turun Palloseuraa vastaan. Ennen viimeistä ottelua PK-35 Vantaa on maalieron turvin kiinni nousukarsintapaikasta, mutta myös suora nousu on edelleen mahdollinen. TPS lähtee otteluun Punamustien kanssa tasapisteistä, joten lähtökohdat eivät voisi olla mielenkiintoisemmat.

PK-35 Vantaa on sarjan loppuhuipennuksen alla hyvässä vireessä, sillä joukkue ei ole hävinnyt syyskuun alun jälkeen. Viidestä viime ottelustaan PK-35 Vantaa on voittanut neljä ja pelannut yhden tasan. Edellisessä ottelussaan Punamustat haki 0-2-vierasvoiton Jyväskylästä.

Myös TPS:n vireystila on hyvä, sillä turkulaiset ovat voittaneet kolme edellistä otteluaan. TPS kaatoi JJK:n vieraissa ja Vasa IFK:n sekä Hakan kotonaan. TPS:n vahvan kauden perustana on ollut ennen kaikkea tiivis puolustuspeli, sillä joukkueen verkkoon on tehty tämän kauden aikana vain 18 maalia.

TPS:n pelit ovat sujuneet hyvin myös vieraskentillä, sillä turkulaiset ovat hävinneet matkapeleissään vain kahdesti. TPS hävisi heinäkuun alussa PS Kemin vieraana lukemin 1-0 ja kärsi syyskuun puolivälissä Tammisaaressa 4-1-tappion EIF:ää vastaan. Muista vierasotteluistaan TPS on voittanut viisi ja pelannut yhtä monta tasan.

PK-35 Vantaa sen sijaan on ollut tällä kaudella Ykkösen paras kotijoukkue. Kolmestatoista kotiottelustaan Punamustilla on kasassa 29 pistettä. Pisteet on ansaittu yhdeksällä voitolla ja kahdella tasapelillä. Kotitappioita Punamustilla on tilillään vain kaksi.

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella jo kahteen otteeseen. Kesäkuun puolivälissä Myyrmäessä pelattiin maaliton tasapeli ja elokuun puolivälissä TPS vei Turussa pisteet maalein 2-0. Turkulaisten maaleista vastasi tuolloin kahdesti osunut Jussi Aalto. Neljä pistettä keskinäisistä otteluista napannut TPS on toistaiseksi ainoa joukkue, jota Punamustat ei ole kyennyt tällä kaudella voittamaan.

Punamustien kuluvan kauden paras maalintekijä on ollut 17 osumallaan Ykkösen maalipörssiä johtava Pablo Counago. Seitsemään maaliin ovat yltäneet Masar Ömer ja Mateo Miguez. TPS:n maaleista on vastannut ennen kaikkea 11 osumaa iskenyt Aalto. Taustatukea hän on saanut kuudesti osuneelta Mikko Hyyryseltä ja viisi maalia viimeistelleeltä Ilari Mettälältä.

Punamustien kokoonpanotilanne on kauden ratkaisuhetkillä hyvä, sillä ainoastaan Riku Heinonen on päätöskierroksen ottelusta sivussa. Kaikki muut ovat pelikuntoisia ja käytettävissä.

Jännittävät asetelmat

Punamustien päävalmentajan Shefki Kuqin mielestä on hienoa, että päätöskierrokselle lähdetään jännittävistä asetelmista.  Kolme joukkuetta taistelee edelleen tiukasti suorasta noususta ja yhdestä nousukarsintapaikasta.

– Tämä on jalkapallon kannalta hienoa. Totta kai valmentajat haluaisivat, että viimeisellä kierroksella oltaisiin sarjakärjessä selvällä erolla, mutta jalkapallon kannalta tämä on erittäin mielenkiintoinen kierros. Kolme joukkuetta taistelee suorasta noususta. Entistä mielenkiintoisemmaksi asetelman tekee se, että meidän ja TPS:n maalierot ovat PS Kemiin nähden niin hyvät, Kuqi totesi.

– PS Kemi tietää, että tasapeli ei välttämättä riitä heille. Meille tasapeli riittää kakkossijaan, mutta jos ajatellaan suoraa nousua, meille eikä TPS:lle ei riitä tasapeli.

Kuqi myöntää yllättyneensä nousijajoukkue PS Kemin vahvasta kaudesta. TPS:n hyvät otteet sen sijaan eivät ole tulleet Kuqille yllätyksenä.

– PS Kemille pitää nostaa hattua. He ovat olleet yllätys kaikille. Olen silti pitänyt TPS:ää koko ajan pahimpana haastajanamme.  En tuntenut muita joukkueita kovin hyvin etukäteen, mutta olen pitänyt TPS:ää kauden alusta lähtien selkeänä suosikkina sarjaan.

– Moni puhuu heidän nuoresta joukkueestaan, mutta heillä on muutamasta muutoksesta huolimatta pitkälti sama ryhmä, joka pelasi viime kaudella liigaa. Heillä on sieltä vähän kokemusta ja hyvä ryhmä. Nyt olemme samoissa pisteissä ja taistelemme viimeisessä pelissä samasta asiasta. Se on hienoa, Kuqi sanoi.

Kauden kahdessa aiemmassa kohtaamisessa TPS on onnistunut nappaamaan Punamustilta neljä pistettä. Kuqin mukaan Punamustilla on viimeisessä pelissä hyvä tilaisuus korjata asia.

– Se tuo meille hyvää lisämotivaatiota, että TPS on ainoa joukkue, jota emme ole voittaneet. Olemme käyneet joukkueen kanssa palavereissa läpi sitä, että meille on tärkeää keskittyä vain tähän peliin ja sen voittamiseen. Viime viikolla JJK:ta vastaan oli sama juttu. He veivät meiltä kuusi pistettä, mtuta viime pelissä saimme voiton. Toivottavasti nyt on meidän vuoromme ottaa ne kolme pistettä Tepsiltä.

Vaikka Punamustilla on edelleen mahdollisuudet jopa suoraan nousuun, ei joukkue lähde tavoittelemaan sitä tarpeettomalla riskillä. Punamustien ensimmäinen tavoite on Kuqin mukaan pitää kiinni vähintään nousukarsintoihin oikeuttavasta sijoituksesta.

– Meidän pitää pelata järkevästi. Emme saa ainakaan menettää nykyistä paikkaamme. Kakkossijan varmistaminen on ensimmäinen tavoitteemme. Sen jälkeen lähdemme hakemaan ykkössijaa. Emme voi lähteä peliin sillä asenteella, että tilanne on kaikki tai ei mitään. 90 minuuttia on pitkä aika.

– Meidän pitää keskittyä siihen, että pelikontrollimme on samaa luokkaa kuin viime kierroksilla. Pelillisesti meidän ei tarvitse kauheasti muuttaa mitään. Pyrimme pitämään saman tempon ja tahdin kuin viime peleissä, sillä maaleja ja tilanteita on tullut paljon. Mielestäni olemme hyvässä iskussa, Kuqi totesi luottavaisena.

 

PK-35 Vantaa –TPS pelataan lauantaina 17.10. klo 14.00 alkaen Myyrmäen jalkapallostadionilla. Liput otteluun maksavat aikuisille 14 euroa ja lapsille sekä muille alennusryhmäläisille 8 euroa. Alle 7-vuotiailla lapsilla on otteluun vapaa pääsy.

Myyrmäen urheilupuistossa pidetään lauantaina myös kirpputori, joten pyydämme katsojia huomioimaan, että parkkipaikkoja saattaa olla käytössä tavallista vähemmän. Paikalle kannattaa saapua ajoissa, sillä Myyrmäen jalkapallostadionille odotetaan huomenna kauden suurinta yleisömäärää.

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä myös VeikkausTV:stä.

 

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.