Punamustien kausi päättyi selvänumeroiseen tappioon

14.10.2015

PK-35 Vantaan taival naisten Mestarien liigassa päättyi keskiviikkona 7-0-tappioon ruotsalaisen FC Rosengårdin vieraana. Punamustien tavoitteena oli kuroa umpeen ruotsalaisen avausosassa hankkimaa vierasjohtoa, mutta tehokkaasti maalipaikkansa hyödyntänyt FC Rosengård osoitti tasonsa. Hyvästä taistelusta huolimatta PK-35 Vantaa joutui tunnustamaan skånelaiset paremmiksi yhteismaalein 9-0.

Ottelu sai Punamustien kannalta huonoimman mahdollisen alun, kun FC Rosengård karkasi johtoon jo toisella peliminuutilla. Tiia Peltonen ehti katkaisemaan ruotsalaisten läpisyötön, mutta hänen palautuksensa maalivahti Velma Oikariselle jäi liian lyhyeksi. FC Rosengårdin Joseé Belanger pääsi katkaisemaan syötön ja tuikkasi pallon maaliin.

FC Rosengård lisäsi johtoaan vain neljä minuuttia myöhemmin. Kotijoukkue lähti nopeaan vastahyökkäykseen ja ohitti Punamustien puolustuksen hyvällä poikittaissyötöllä. Marta jätti pallon ovelasti Kirsten Van den Venille, joka laukoi pallon varmasti takakulmaan.

Myös vieraille avautui 14. peliminuutilla hyvä maalintekopaikka, kun Iina Salmi riisti pallon malmölaistopparilta. Salmi karkasi läpiajoon ja pääsi laukomaan, mutta laukaus suuntautui suoraan päin FC Rosengårdin maalivahtia Kathrin Längertiä. Myös toisessa päässä nähtiin muutamaa minuuttia myöhemmin läpiajotilanne, mutta Oikarinen veti FC Rosengårdin tähtipelaaja Martaa pidemmän korren.

Kotijoukkueen kolmas osuma syntyi 25. peliminuutilla. Punamustien paha harhasyöttö kostautui jälleen ja Belanger karkasi toistamiseen maalintekoon. 4-0-osuma syntyi vain kuusi minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Natasa Andonova pääsi kääntymään Punamustien rangaistusalueella ja laukoi pallon tarkasti takayläkulmaan.

Punamustille avautui avausjaksolla vain muutama maalintekopaikka. Salmen lisäksi yrittämään pääsivät Sanni Franssi ja Eveliina Parikka. Franssin laukaus ja Parikan pusku painuivat kuitenkin suoraan Längertin syliin.

FC Rosengård sen sijaan ei hukannut maalintekotilaisuuksiaan. Kotijoukkue hyödynsi vieraiden virheet ja iski maalipaikan saadessaan tehokkaasti. Marta vei skånelaiset vielä avausjakson lisäajalla 5-0-taukojohtoon.

Toisella jaksolla ottelusta katosi suurin intensiteetti. FC Rosengård suoritti jo tauolla kaksi pelaajavaihtoa todennäköisesti viikonlopun tärkeää sarjaottelua silmällä pitäen. Vaihtoon tulivat skånelaisten neljännen maalin iskenyt Andonova ja viidennen viimeistellyt Marta.

Ottelun kuudes maali syntyi kuitenkin pian tauon jälkeen, kun FC Rosengård lisäsi johtoaan 52. peliminuutilla. Ruotsalaiset ohittivat Punamustien puolustuksen nopealla pelaamisellaan ja Van den Ven pääsi sijoittamaan pallon ohi Oikarisen.

Myös Punamustilla oli toisella jaksolla muutama tilaisuus maalintekoon. Salmi eteni vahvasti rangaistusalueelle ja ajautui lopulta liian pieneen kulmaan. Päätyrajalta lähtenyt yritys päätyi lopulta maalin katolle. Linda Ruutu sen sijaan pääsi laukomaan heti vaihdosta kentälle tultuaan, mutta laukaus painui ohi maalin.

Belanger pääsi viimeistelemään hattutemppunsa ottelun 76. peliminuutilla, kun FC Rosengård teki hienon hyökkäyksen päätteeksi jo seitsemännen maalinsa. Malmöläiset hyökkäsivät nopeasti oikeaa laitaa pitkin ja Belanger pääsi keskityksen päätteeksi laukomaan rangaistuspilkun kohdilta. Oikarinen oli läheltä tulleen laukauksen edessä voimaton ja FC Rosengård siirtyi jo 7-0-johtoon.

PK-35 Vantaa onnistui ottelun lopussa luomaan muutamia hyviä hyökkäyksiä, mutta viimeiset ratkaisut jäivät hieman ponnettomaksi. Punamustien ensimmäinen vierasmaali Mestarien liigassa antaa siis edelleen odottaa itseään. FC Rosengård vei ottelun nimiinsä lukemin 7-0 ja eteni siis otteluparista jatkoon yhteismaalin 9-0.

Väisänen kiitteli pelaajiensa taistelua

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen oli luonnollisesti pettynyt lopputulokseen. Joukkue lähti Malmössä rohkeammin haastamaan vastustajaansa, mutta tehokas FC Rosengård vei pelin lopulta nimiinsä selvin 7-0-lukemin.

– Lukemat tietysti harmittavat, mutta vastustaja oli totta kai hyvä. Teimme tänään tietynlaisia virheitä alakerrassa ja sen takia lukemat olivat näin rumat, Väisänen totesi.

– Lähdimme prässäämään edellistä peliä ylempää, jolloin linjojen välit ja myös leveyssuunnan etäisyydet kasvoivat. FC Rosengård tyhjensi ja täytti tilaa hyvin. Vastustaja oli tänään nopealla jalalla liikkeellä, emmekä päässeet tarpeeksi lähelle. Aika kovalla prosentilla he laittoivat palloja maaliin.

Väisäsen mukaan Punamustien prässipeli onnistui ajoittain hyvin ja sen myötä vierasjoukkueelle avautui useampia maalintekopaikkoja kuin viikko sitten Myyrmäessä.

– Välillä prässäsimme todella korkealta ja saimme luotua heille painetta. Tällaista joukkuetta vastaan pitää jaksaa juosta ja antaa painetta. Lopulta hekin tekivät alakerrassa virheitä, mutta niitä emme päässeet tänään hyödyntämään.

Väisänen kiitteli pelin jälkeen myös pelaajiensa asennetta. Selvistä loppulukemista huolimatta Punamustien pelaajat yrittivät täysillä aloituspotkusta päätösvihellykseen asti.

– Pitää nostaa pelaajille hattua siitä, että pelaaminen ei loppunut, vaikka vastustaja teki paljon maaleja. Ajoittain pelasimme todella mallikkaasti, jos emme ajattele lukemia. Niihin ei tietenkään voi olla tyytyväinen. Hetkittäin saimme luotua heitä vastaan muutamia tilanteita.

– Tämä oli oppitunti siitä, että tiiviys on avainsana ja sen kautta pitää pyrkiä saamaan omaa peliä eteenpäin. Siinä olemme jäljessä, Väisänen tiivisti.

Punamustien kapteeni Pirjo Leppikangas kuvaili lopputulosta rumaksi, mutta hän löysi pelistä viikon takaiseen kotiotteluun nähden myös positiivisia asioita.

– 7-0 ei ole kauhean kiva tulos. Heillä on vahvat hyökkääjät, joita emme saaneet pidettyä kurissa. He olivat meille liian nopeita. Vastustaja tuli kovaa laidalta, keskeltä ja joka paikasta ja saivat hienoja maaleja, Leppikangas totesi.

– Pelasimme ajoittain hyvin. Prässipelimme tuotti ajoittain tulosta ja saimme luotua parempia paikkoja kuin viime pelissä. He pelasivat kuitenkin paljon pitkää palloa, jolloin emme oikein päässet prässäämään. Sitten juoksimme alakerrassa.

FC Rosengård – PK-35 Vantaa (0-5)

”Pitää nostaa pelaajille hattua siitä, että pelaaminen ei loppunut, vaikka vastustaja teki paljon maaleja.”