UUTISET

PK-35 Vantaa haastaa hallitsevan Ruotsin mestarin

5.10.2015

Suomen mestaruutensa jo syyskuun alussa varmistanut PK-35 Vantaa saa keskiviikkona uuden haasteen, kun se kohtaa naisten Mestarien liigassa ruotsalaisen FC Rosengårdin. Malmöläiset ovat hallitsevia Ruotsin mestareita, joten kentällä mitellään jatkopaikan lisäksi myös pohjoismaisesta paremmuudesta. Ottelu pelataan keskiviikkona 7.10. klo 17.30 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

PK-35 Vantaan kausi on sujunut tähän asti mallikkaasti, sillä kotimaisen sarjan mestaruus irtosi selvällä erolla kovimpiin kilpailijoihin nähden. Vakuuttavista otteista kertoo muun muassa se, että 22 sarjaottelustaan joukkue on voittanut peräti 17 ja hävinnyt yhden. Ennen sarjan viimeistä ottelua Punamustien maaliero on hurja 70-17.

Punamustien paikka Mestarien liigan ensimmäisellä kierroksella varmistui, kun joukkue voitti elokuussa Myyrmäessä pelatun karsintaturnauksen. Slovakialainen FC Nove Zamky ja latvialainen Rigas Futbola Skola kaatuivat kumpikin selvin 9-0-lukemin. Turnauksen päätösottelussa ukrainalainen WFC Kharkiv antoi Punamustille tiukemman vastuksen, mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 2-1.

PK-35 Vantaa on esiintynyt Mestarien liigan ensimmäisellä kierroksella kolmesti aikaisemmin, mutta seura jahtaa edelleen ensimmäistä jatkopaikkaansa. Syksyllä 2011 tie nousi pystyyn espanjalaista Rayo Vallecanoa vastaan kahden ottelun yhteistuloksella 1-7 ja vuotta myöhemmin Lyon pudotti Punamustat yhteismaalein 12-0. Punamustien edellinen esiintyminen Mestarien liigassa päättyi syksyllä 2013 Birmingham Cityä vastaan yhteismaalein 4-0.

Punamustien parhaat maalintekijät tämän kauden Naisten Liigassa ovat olleet 13 maalia iskenyt Iina Salmi ja 11 kertaa osunut Sanna Saarinen. Elokuisessa Mestarien liigan karsintaturnauksessa verkkoa heiluttivat ahkerimmin viisi maalia viimeistellyt Saarinen ja kolmeen maaliin yltänyt kolmikko Hanne Ojanperä, Eveliina Parikka ja Sanni Franssi.

Joukkueen terveystilanne on huippuottelun alla suorastaan erinomainen, sillä ainoastaan pitkittyneestä flunssasta kärsineen Vilma Hakalan pelaaminen on vielä epävarmaa.

Vastassa ruotsalainen huippujoukkue                                                                                      

Ruotsalaisjoukkueet ovat pärjänneet viime vuosina Mestarien liigassa hyvin, sillä viime kaudella kaksi joukkuetta selviytyi puolivälieriin asti. Keväällä 2014 ruotsalainen Tyresö FF selviytyi jopa kilpailun loppuotteluun asti, mutta hävisi sen saksalaiselle Vfl Wolfsburgille maalein 4-3. Nykyisin FC Rosengårdia edustava Marta oli Tyresö FF:n menestyskaudella tärkessä roolissa, sillä hän viimeisteli Mestarien liigan otteluissa seitsemän maalia.

Alun perin nimellä Malmö FF tunnetun seuran nimi on muuttunut viime vuosina muutamaan otteeseen, mutta vuodesta 2013 lähtien se on esiintynyt nimellä FC Rosengård. Seura on ollut nimestä riippumatta menestyksekäs, sillä se on voittanut vuosien varrella kaikkiaan yhdeksän Ruotsin mestaruutta ja kaksi Ruotsin cupin mestaruutta.

Hallitsevana Ruotsin mestarina FC Rosengård pääsee suoraan Mestarien liigan ensimmäiselle kierrokselle, joten malmöläisten taival tasokkaassa seurajoukkuekilpailussa alkaa vasta keskiviikkona PK-35 Vantaata vastaan. Mestarien liigassa FC Rosengårdin paras saavutus on puolivälieräpaikka, johon se on yltänyt kahdesti. Viime keväänä jopa välieräpaikka oli lähellä, mutta Wolfsburg pudotti ruotsalaiset lopulta niukasti vierasmaalisäännön turvin.

FC Rosengård on tällä hetkellä 12 joukkueen Damallsvenskanissa toisena pisteen sarjakärki Eskilstuna Unitedia perässä, joten malmöläisille riittää Mestarien liigan otteluiden lisäksi pelattavaa myös kotoisessa sarjassaan. Damallsvenskan on edennyt tasaisissa merkeissä, sillä kaksi kierrosta ennen sarjan päättymistä kärkisijoista taistelee edelleen neljä joukkuetta.

Skånelaisjoukkue on pelannut sarjassa tähän mennessä 20 ottelua, joista se on voittanut 13, pelannut kuudesti tasan ja hävinnyt kertaalleen maalierolla 50-16. Toistaiseksi sarjakauden ainoan tappionsa FC Rosengård kärsi heinäkuussa Linköpingin vieraana. Edellisessä ottelussaan FC Rosengård oli kuitenkin voitokas ja kaatoi perjantaina Umeå IK:n kotonaan maalein 2-0.

FC Rosengårdin paras maalintekijä tämän kauden Damallsvenskanissa on yhdeksän kertaa osunut sveitsiläinen Ramona Bachmann, joka kuitenkin siirtyi elokuun lopussa saksalaiseen suurseuraan VfL Wolfsburgiin. Bachmannin jälkeen malmöläisten tehokkaimpia pelaajia ovat olleet kahdeksan maalia iskenyt Marta ja seitsemän maalia tehnyt makedoanialainen Natasa Andonova. Kuuteen osumaan ovat yltäneet islantilainen Sara Gunnarsdottir ja saksalainen Anja Mittag.

Malmöläisten joukkue vilisee eri maiden maajoukkuepelaajia, mutta brasilaisen Martan nimi nousee joukosta ylitse muiden. 29-vuotias pelaaja, koko nimeltään Marta Vieira da Silva, on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista naispelaajista. Vuosina 2006-2010 hänet valittiin peräti viidesti peräkkäin maailman parhaaksi pelaajaksi.

PK-35 Vantaa lähtee pelaamaan rohkeasti

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan Naisten Liigan pelitahti on ollut niin tiivis, että ajatukset eivät ole saaneet karata liian aikaisin Mestarien liigan otteluihin. Vaikka keskittyminen on pidetty päivittäisessä tekemisessä, on samalla yritetty myös kerätä arvokasta tietoa tulevasta vastustajasta. Väisänen oli toissa viikolla Tukholmassa katsomassa, kun FC Rosengård voitti Hammarbyn niukasti 0-1. Väisäsen mukaan paikan päällä nähty Hammarby-ottelua avasi silmiä enemmän kuin aiemmin televisiosta nähdyt pelit.

– Olin nähnyt FC Rosengårdin pelejä Ruotsin tv:n kautta, mutta paikan päällä pelaajista jäi konkreettisempi kuva. Pääsin paremmin katsomaan, miten he liikkuvat kentällä, millaisella taktiikalla he pelaavat ja kuinka riskitöntä ja kurinalaista heidän pelaamisensa lopulta on. Lisäksi näin, kuinka paljon heidän pelaajansa pystyvät tekemään yksilöinä, Väisänen kertoi.

Joukkue on perehtynyt jo aikaisemmin tulevan vastustajan pelaamiseen, mutta otteluviikolla FC Rosengårdin peliä käydään läpi vielä aiempaa konkreettisemmin. Punamustien joukkue katsoi maanantai-illan harjoitusten jälkeen ruotsalaisjoukkueen otteita yhdessä videolta.

– Kävimme heidän pelaamistaan läpi pelaaja pelaajalta ja tarkastelimme heidän vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Pelaajat ovat saaneet myös itselleen muutamia klippejä, joten heillä oli jo ennestään jonkinlainen näkemys vastustajasta, Väisänen sanoi.

– Nyt olemme pohtineet, mitä meidän pitää tehdä hyvin, jotta saamme pelattua kotona hyvän pelin ja pidämme FC Rosengårdin mahdollisimman pitkään nollilla.

FC Rosengårdin vahvuudet ovat Punamustilla hyvin tiedossa. Väisäsen mukaan kyseessä on hyökkäysorientoitunut ja monipuolinen joukkue.

– Se on erittäin hyökkäävä joukkue, joka vilisee hyviä yksilöitä. He ovat erittäin hyviä nopeissa hyökkäyksiin lähdöissä. Etenkin Marta pystyy tekemään tempokuljetuksia ja hänellä on rinnallaan pelaajia, jotka pystyvät tukemaan hyökkäyksiä. Jos vastustaja sumputtaa, he pystyvät kierrättämään ja luomaan tilanteita, Väisänen luetteli.

Väisäsellä on kuitenkin selvä ajatus siitä, millaisilla eväillä ruotsalainen huippujoukkue on kaadettavissa.

– Meidän on pystyttävä puolustamaan koko joukkueen voimin, sillä välillä joudumme varmasti antamaan kentän heille ja puolustamaan hyvinkin syvällä. Kun saamme pallon, meidän pitää uskaltaa pitää sitä ja rakentaa hyökkäyksiä. Pyrimme saamaan myös heidät juoksemaan pallon perässä. Roiskimalla heitä vastaan ei pärjää.

– Tuollaista joukkuetta ei voiteta ilman pelirohkeutta. Myös asenteen pitää olla kohdillaan. FC Rosengård on vahva joukkue, joten saamme varmasti antaa kaikkemme. Siihen meidän pitää olla valmiina, Väisänen painotti.

 

PK-35 Vantaa – FC Rosengård pelataan keskiviikkona 7.10. klo 17.30 Myyrmäen jalkapallostadionilla. Liput otteluun maksavat portilta ostettaessa aikuisille 10 euroa ja lapsille sekä alennusryhmäläisille 5 euroa. Ottelulippuja voi hankkia edullisemmin ennakkoon osoitteesta www.lippuautomaatti.fi/pk35vantaa.fi

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.