FC Jazz kaatui Myyrmäessä maalein 3-1

13.9.2015

PK-35 Vantaan miesten edustusjoukkue palasi voittojen tielle, kun porilainen FC Jazz kaatui Myyrmäessä maalein 3-1. Kotijoukkue otti ohjat heti käsiinsä ja määräsi pelin tahdin aloituspotkusta päätösvihellykseen saakka. Ottelun hahmoksi nousi lopulta kahdesti osunut Ymer Xhaferi.

Ottelun avausmaali syntyi jo kolmannella peliminuutilla, kun kotijoukkue pääsi yllättämään FC Jazzin vapaapotkutilanteessa. Carlos Portela antoi nopean vapaapotkun porilaismaalia kohti juosseelle Xhaferille, joka otti pallon haltuunsa ja laukoi sen heti toisella kosketuksellaan maalivahdin alueen kulmalta verkon perukoille.

Myös Punamustien maalivahti Miikka Häkkinen joutui esittämään alkuminuuteilla yhden jalkatorjunnan, mutta kokonaisuudessaan ottelu eteni alusta lähtien Punamustien komennossa. Lopulta kyseinen laukaus jäi porilaisten ainoaksi maalintekoyritykseksi ensimmäisellä puoliajalla.

Pallonhallinta ja jatkuva paine vieraiden kenttäpuoliskolla tuottivat 28. minuutilla tulosta, kun Xhaferi vei vantaalaiset jo kahden maalin karkumatkalle. Tällä kertaa Xhaferi sai pelivälineen rangaistusalueen ulkopuolella, sai jalkansa vapaaksi ja laukoi pallon komeasti taka-alakulmaan.

Seitsemän minuuttia myöhemmin Xhaferi oli lähellä jo hattutemppua, mutta FC Jazzin maalia vartioinut Lauri Pirhonen onnistui venyttämään näppinsä yläkulmaa kohti suuntautuneen laukauksen tielle. Taukoa lähdettiin siis viettämään Punamustien 2-0-johdossa.

Toisen jakson alkupuolella porilaiset pääsivät kulmapotkutilanteessa hätyyttelemään kotijoukkueen maalia, mutta lopulta FC Jazz ei saanut tilanteesta aikaiseksi kunnollista maalintekoyritystä. PK-35 Vantaa sen sijaan käytti maalipaikkansa hyväkseen ja karkasi 66. peliminuutilla jo 3-0-johtoon. Pablo Couñago sai rangaistusalueella tilaa ja yritti nostaa pallon taidokkaasti yli Pirhosen. Pallo osui lopulta ylärimaan, mutta Masar Ömer ehti puskemaan irtopallon maaliin.

Kolmannen maalin jälkeen Punamustilla oli vielä muutamia tilaisuuksia lisätä johtoaan. Ömerin toinen yritys painui kuitenkin niukasti takatolpan ohi ja Lucas Garcian laukaus pysähtyi Pirhosen torjuntaan. Hyvistä tilanteista huolimatta kotijoukkue ei onnistunut iskemään enää neljättä täysosumaa.

FC Jazz sen sijaan pääsi iskemään kavennusosuman vielä ottelun viimeisillä minuuteilla. Waltteri Riihimäki tarjoili oikealta laidalta syötön rangaistusalueelle Kevin Mombilolle, joka laukoi pallon etukulmasta maaliin. Yhtä kavennusosumaa lähemmäs porilaiset eivät kuitenkaan enää päässeet, joten ottelun lopputulokseksi kirjattiin Punamustien 3-1-voitto.

Puolustuslinjassa paljon muutoksia

Punamustien päävalmentaja Shefki Kuqi oli tyytyväinen lopputulokseen ja joukkueensa peliesitykseen. Jo kolmannella peliminuutilla syntynyt avausmaali helpotti Kuqin mukaan kotijoukkueen pelaamista.

– Aikainen maali on aina tärkeä, etenkin puolustavia joukkueita vastaan. FC Jazz on puolustanut edellisissä peleissään erittäin hyvin ja viimeksi meillä kesti täällä 70 minuuttia saada ensimmäinen maali, vaikka voitimme lopulta 4-0. Tänään aloitimme erittäin hyvin, Kuqi totesi.

– Olen erittäin tyytyväinen esitykseemme. Toisella jaksolla johdimme 2-0 ja vastustaja vetäytyi, joten pidimme palloa ja saimme lopulta tarvitsemamme tuloksen. Se antaa meille taas lisää itseluottamusta.

Punamustien lähtökohdat otteluun eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä etenkin puolustuspäästä puuttui useita pelaajia loukkaantumisten ja pelikieltojen takia. Se pakotti Punamustien valmennuksen muotoilemaan puolustuslinjan uuteen uskoon.

– Meiltä puuttui muutamia avainpelaajiamme ja osa pelaajista pelasi hieman vierailla pelipaikoilla. Yerai Vilaboa pelasi tänään oikeana pakkina ja yleensä keskikentällä pelaava Konsta Rasimus  sekä vasen puolustaja Kosta Manev toppareina. Lisäksi pitkään sivussa ollut Altim Ademaj tuli tänään vasemmaksi pakiksi, Kuqi kertasi.

Kotivoiton myötä PK-35 Vantaa palasi takaisin voittokantaan ja pysyi edelleen tiukasti mukana taistelussa Ykkösen kärkisijoista. Kuqin mukaan katseet pitää kuitenkin suunnata pian jo ensi viikonlopun kotiotteluun PS Kemiä vastaan.

– Meidän pitää ottaa tästä pelistä hyvät asiat mukaamme ja keskittyä jo seuraavaan otteluun.

Xhaferille kauden avausmaalit

Kahden maalinsa myötä ottelun hahmoksi noussut Xhaferi yhtyi Kuqin kommenttiin tärkeästä avausmaalista. Osuma oli Xhaferille myös henkilökohtaisesti tärkeä, sillä kyseessä oli keskikenttäpelaajalle sarjakauden ensimmäinen osuma. Toista osumaa ei tarvinnut odottaa yhtä kauaa, sillä se syntyi heti 25 minuuttia myöhemmin.

– Ne olivat kauden ensimmäiset maalini. Kausi on ollut maalien osalta turhauttava. Muuten kausi on mennyt mielestäni hyvin, mutta maali puuttui. Olen erittäin tyytyväinen, että onnistuin maalinteossa tässä vaiheessa kautta. Toivottavasti onnistunut tekemään jäljellä olevissa peleissä vielä muutaman lisää, Xhaferi tuumi.

Xhaferin oli alun perin tarkoitus levätä, mutta Punamustien hankalan kokoonpanotilanteen myötä hän oli viime päivien sairastelustaan huolimatta avauskokoonpanossa.

– Olin flunssassa ja minulla oli vähän kuumetta. Pelaajamme olivat kuitenkin vähissä, joten päätin pelata. Kontrolloimme peliä aika hyvin, joten se ei ollut niin vaikeaa.

Täyden ottelun vasempana puolustajana pelannut Altim Ademaj palasi lauantaina monen viikon tauon jälkeen tositoimiin. Xhaferin tavoin myös Ademaj on sairastellut viikon aikana.

– Tuntui tosi hyvältä, kun pääsin pitkästä aikaa kentälle. Olin ollut koko viikon kipeänä, joten avauspaikka vähän yllätti, Ademaj totesi.

Ademaj´n mukaan PK-35 Vantaa toteutti etukäteen laadittua suunnitelmaa hyvin. Kotijoukkue oli ottelun alusta lähtien kuskin paikalla ja jätti lopulta vierailijansa varsin aseettomiksi.

– Teimme sen, mikä pelisuunnitelmamme oli. Pidimme palloa, laitapakit nousivat ylös ja linkit tulivat sisään. Sitä kautta saimme ylös enemmän tilaa.

– Koko jengi veti tänään tosi hyvin. Kaikki pelasivat mielestäni hyvin ja omalla tasollaan, Ademaj kiitteli.

Punamustien pelit miesten Ykkösessä jatkuvat jälleen sunnuntaina 20.9. Silloin pelataan jälleen Myyrmäessä, kun sarjakärki PS Kemi saapuu Punamustien vieraaksi.

PK-35 Vantaa – FC Jazz 3-1 (2-0)

”Aikainen maali on aina tärkeä, etenkin puolustavia joukkueita vastaan. Tänään aloitimme erittäin hyvin.”