UUTISET

Punamustat jatkoon Mestarien liigassa

16.8.2015

PK-35 Vantaan naisten edustusjoukkue jatkoi vahvoja otteitaan naisten Mestarien liigassa, kun se kaatoi karsintaturnauksen päätösottelussa ukrainalaisen WFC Kharkivin lukemin 1-2. Voiton myötä Punamustat varmisti turnausvoiton ja paikan Mestarien liigan 32 parhaan joukossa. WFC Kharkiv tarjosi Punamustille turnauksen kovimman vastuksen, mutta ei lopulta kyennyt uhkaamaan turnausemäntien jatkopaikkaa.

Heti ottelun alussa kävi selväksi, että WFC Kharkiv on eri tason vastustaja kuin Punamustien kaksi aiempaa turnausvastustajaa. Ukrainalaiset yrittivät ajoittain häiritä vastustajien pelinrakentelua, mutta eivät lopulta onnistuneet estämään Punamustien tuttua pallonhallintapeliä.

PK-35 Vantaalla oli heti ottelun alkupuolella kolme hyvää maalintekopaikkaa, mutta osumat antoivat vielä odottaa itseään. Heidi Pihlajan laukaus suuntautui kulmapotkutilanteessa sivuverkkoon ja Maiju Hirvosen pusku niin ikään kulmapotkusta hieman maalin ohi. 17. peliminuutilla pallo saatiin jopa maaliin asti, mutta avustava erotuomari liputti Sanni Franssin osuman paitsioksi.

Punamustien johtomaali syntyi lopulta 24. peliminuutilla, kun Sanna Saarinen tarjoili hienon läpisyötön Hanne Ojanperälle. Ojanperä pääsi nokikkain ukrainalaismaalivahdin kanssa, ehti ottaa muutaman kosketuksen ja sijoitti lopulta pallon oikealla jalallaan varmasi taka-alakulmaan.

Vielä ennen taukoa Punamustilla oli kaksi hyvää tilaisuutta lisämaaleihin, mutta yritykset jäivät tällä kertaa tuloksettomiksi. Saarinen pääsi Pirjo Leppikankaan hyvän pystysyötön jälkeen jo ohittamaan vastaan tulleen maalivahdin, mutta ajatui maalintekoa ajatellen liian pieneen kulmaan. Linda Ruutu sen sijaan syötti Franssin nokikkain maalivahdin kanssa, mutta ukrainalaiset selvisivät jälleen vaarallisesta tilanteesta säikähdyksellä.

Myös harkovalaisilla oli avausjaksolla muutama vaarallinen hyökkäys, mutta ne eivät lopulta johtaneet maalintekoyrityksiin. Ukrainalaisten avausjakson ainoa laukaus nähtiin 43. peliminuutilla, mutta sen Punamustien maalivahti Paula Myllyoja torjui varmasti. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 0-1-johdossa.

Toisen jakson alussa molemmissa päissä nähtiin vaaralliset maalintekotilanteet. Ensin Pihlaja pääsi puskemaan kulmapotkusta, mutta pallo karkasi maalin yli. Heti seuraavassa hyökkäyksessä nähtiin yksi WFC Kharkivin vaarallisimmista maalintekopaikoista, kun vaaralliseksi tiedetty Olha Ovdiychuk pääsi puolittaiseen läpiajoon. Ukrainalaispelaajan laukaus viuhui kuitenkin maalin yli.

Yksi ottelun ratkaisuhetkistä nähtiin 54. peliminuutilla, kun Punamustille tuomittiin rangaistuspotku. Ojanperä ja ukrainalaispelaaja ryntäsivät rangaistusalueen kulmassa samaan tilanteeseen sillä seurauksella, että ottelun päätuomari määräsi monen yllätykseksi pallon pilkulle. Pallon taakse asettui Saarinen, joka sijoitti pelivälineen varmasti maalin oikeaan nurkkaan ja vei Punamustat kahden maalin karkumatkalle.

WFC Kharkiv nousi kuitenkin peliin mukaan 69. peliminuutilla, kun Taisiia Nesterenko toi ukrainalaiset maalin päähän. Nesterenko laukoi vapaapotkun läheltä rangaistusalueen rajaa ja pallo pomppi Punamustien kannalta luvattoman helpon näköisesti verkon perukoille.

Kavennusmaalin jälkeen Punamustien pelissä oli havaittavissa pieniä hermostumisen merkkejä ja ukrainalaiset pääsivät hetkeksi paremmin peliin mukaan. Turnausemännät saivat kuitenkin pian jälleen juonen päästä kiinni ja ottivat pelin taas hallintaansa.

WFC Kharkivilla oli läpi ottelun vaikeuksia päästä vaarallisille maalintekosektoreille. Ukrainalaisten potentiaalisimmat maalipaikat syntyivät kulmapotkuista ja muutamasta vaarallisilta paikoilta annetusta vapaapotkusta. Punamustien puolustus ja Myllyoja pitivät kuitenkin huolen siitä, että WFC Kharkiv ei päässyt iskemään enää toistamiseen.

Lisäosumia ei enää nähty, joten loppunumeroiksi kirjattiin Punamustien voitto lukemin 1-2. Päätösvihellys käynnisti Punamustien riemukkaat voitonjuhlat, sillä turnausvoiton myötä PK-35 Vantaa etenee naisten Mestarien liigassa 32 parhaan joukkoon.

Avausmaali laukaisi jännitystä

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli jatkopaikan varmistuttua helpottunut ja tyytyväinen. Vaikka PK-35 Vantaa osoitti kentällä olevansa selvästi karsintavaiheen paras joukkue, oli kuuden päivän turnaus pelaajille, valmentajille ja taustajoukoille iso urakka.

– Takana on henkisesti ja fyysisesti raskas viikko. Tiesimme, että viimeinen peli tulee olemaan se ratkaiseva. Oli tosi hyvä, että saimme hoidettua kaksi ensimmäistä peliä niin suurilla lukemilla, että tiesimme tasapelin riittävän meille tänään. WFC Kharkivin oli pakko lähteä hyökkämään ja yrittää jotain. Kun he lähtivät hyökkämään, meille avautui paikkoja, Väisänen tiivisti.

Väisäsen mukaan joukkueessa oli havaittavissa pientä jännitystä ratkaisupelin alla.

– Kopista lähtiessämme se oli vähän hermostunutta. Pelin tärkeys oli tiedossa. Onneksi saimme sen maalin. Se vapautti mielestäni pelaamistamme.

Punamustien kapteeni Pirjo Leppikangas oli Väisäsen kanssa samoilla linjoilla.

– Kaikki olivat alussa vähän jännittyneitä, mutta mielestäni pystyimme pelaamaan koko pelin ajan omaa peliämme. Oli tosi hyvä, että he antoivat meille hyvän vastuksen ja pitkästä aikaa jouduimme jopa puolustamaan. Peli ei ollut pelkästään meidän hallintaamme, sillä myös heillä oli tilanteita.

– Emme ehkä olleet ihan parhaimmillani, sillä meiltä saattoi lopussa loppua vähän liike. Sitten heitimme vähän tyhmiä palloja. Tulokseen pitää kuitenkin olla tyytyväinen, Leppikangas totesi.

”Ensimmäinen este on nyt ylitetty”

WFC Kharkiv oli selkeästi kahta aiempaa turnausvastustajaa vahvempi joukkue, mutta siitä huolimatta joukkue jäi Punamustia vastaan varsin aseettomaksi. Yksilötaitonsa turvin ukrainalaiset pääsivät kuitenkin muutamaan otteeseen vaarallisiin hyökkäyksiin.

– Vastustaja oli taitava, mutta pelasi aika hidastempoista jalkapalloa. Heillä oli muutamia hienoja syöttökombinaatioita, mutta aika vähän he pääsivät murtautumispaikoille. Vapaapotkumaali oli harmillinen, sillä se meni vähän helposti sisään. Pari muuta vaparia Paula otti hyvin kiinni, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

Takaiskumaalin jälkeen kotijoukkueen pelissä oli hieman hermostunut jakso, joka jäi kuitenkin Punamustien onneksi lyhytaikaiseksi.

– Emme puolustaneet sillä hetkellä joukkueena niin hyvin ja silloin vastustajan yksilöt pääsivät esille. Onneksi saimme kuitenkin oman pelirytmimme takaisin ja pääsimme taas pitämään enemmän palloa. Se on vahvuutemme.

– WFC Kharkiv oli hyvä joukkue. Se olisi varmasti ihan Naisten Liigan kärkipään joukkueita, Väisänen jakoi kunniaa myös vastustajalle.

Voiton myötä Punamustien taival Mestarien liigassa jatkuu 32 parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Silloin Punamustia odottaa jälleen uusi haaste Euroopan kentillä.

– Ensimmäinen este on nyt ylitetty. Sitten lähdetään katsomaan, millainen se toinen este on. Toivottavasti vastaan tulee sellainen joukkue, jota vastaan pääsisimme pelaamaan hyvän pelin. Se oli pelaajille, joukkueelle ja suomalaiselle jalkapallolle tärkeää, että saisimme pelata vielä yhden kierroksen lisää, Väisänen tuumi.

– Nyt huilaamme vähän ja vedämme happea. Harjoittelemme vasta loppuviikosta ja valmistaudumme taas liigaa.

Turnausvoiton myötä PK-35 Vantaa eteni naisten Mestarien liigassa 32 parhaan joukkoon. Pudotuspelivaiheen otteluparit arvotaan Sveitsin Nyonissa torstaina 20.8. klo 14.30 Suomen aikaa. Ensimmäisen pudotuspelikierroksen pelipäivät ovat 7.-8.10. ja 14.-15.10.


WFC Kharkiv – PK-35 Vantaa 1-2 (0-1)

”Ensimmäinen este on nyt ylitetty.”

PK-35 Vantaan avauskokoonpano:

1 Paula Myllyoja
2 Pirjo Leppikangas
3 Tiia Peltonen
5 Heidi Pihlaja
6 Jenna Korhonen
7 Sanni Franssi
8 Linda Ruutu (84´ Vilma Väisänen)
10 Iina Salmi
13 Sanna Saarinen
15 Hanne Ojanperä (66´ Eveliina Parikka)
16 Maiju Hirvonen

Vaihtopelaajat:

4 Vilma Väisänen
9 Netta Koso
11 Eveliina Parikka
21 Tia-Maria Jaakonsaari
22 Roosa Bröijer
25 Tia Painilainen
35 Velma Oikarinen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot