UUTISET

Punamustat ja WFC Kharkiv pelaavat huomenna jatkopaikasta

15.8.2015

Naisten Mestarien liigan karsintaturnaus huipentuu sunnuntaina, kun PK-35 Vantaa ja WFC Kharkiv ratkaisevat jatkopaikan kohtalon. Kumpikin joukkue on voittanut molemmat ottelunsa, joten turnausvoitto ratkeaa keskinäisessä kohtaamisessa. PK-35 Vantaa pääsee kuitenkin maalieronsa turvin ratkaisuotteluun etulyöntiasemasta. Ottelu pelataan Myyrmäen jalkapallostadionilla sunnuntaina 16.8. klo 15.00.

Slovakialaisesta FC Nove Zamkysta ja latvialaisesta Rigas Futbola Skolasta ei ollut Punamustille haastetta, sillä molemmat kaatuivat lukemin 9-0. Huomenna haaste on kuitenkin oletettavasti kovempi, kun vastaan asettuu ukrainalainen WFC Kharkiv. Päätösottelun voittajaa odottaa mieluisa palkinto, sillä turausvoitto tietäisi paikkaa Mestarien liigan 32 parhaan joukossa. Punamustille myös tasapeli on riittävä lopputulos, sillä turnausemäntien maaliero on parempi kuin ukrainalaisvierailla.

PK-35 Vantaa on osallistuntu Mestarien liigaan kolmesti aikaisemmin ja edennyt jokaisella kerralla turnausmuotoisesta karsintavaiheesta jatkoon. Kaava on ollut jokaisella kerralla sama: Punamustat on voittanut kolmesta ottelustaan kaksi ja pelannut yhden tasan. Punamustien hyvä maaliero on kuitenkin siivittänyt vantaalaiset aina jatkopeleihin. Tiukimmilla oltiin vuonna 2012, jolloin PK-35 Vantaa eteni jatkoon parhaana lohkokakkosena. Tänä vuonna jatkopeleihin pääsevät kuitenkin vain turnausvoittajat.

Punamustien turnaus ei olisi voinut alkaa juuri paremmin, sillä joukkue on voittanut molemmat ottelunsa hurjalla maalierolla 18-0. Punamustien ahkerin maalintekijä on ollut molemmissa otteluissa kahteen otteeseen osunut Sanna Saarinen. Kolmeen osumaan ovat yltäneet Eveliina Parikka ja Sanni Franssi. Hanne Ojanperä ja Tia Painilainen ovat osuneet kahdesti.

Vastustajana WFC Kharkiv

Punamustien viimeinen turnausvastustaja WFC Kharkiv pitää majaansa Koillis-Ukrainan miljoonakaupungissa Harkovassa. 1,4 miljoonalla asukkaallaan Harkova on myös Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Kiovan jälkeen.

Yliopistonsa lisäksi Harkova tunnetaan ennen kaikkea ase-, lentokone- ja panssarivaunuteollisuudestaan. Kaupungin tunnetuin nähtävyys sen sijaan on Vapaudenaukio, joka on Euroopan kuudenneksi suurin ja koko maailman 12. suurin aukio. Vuonna 2012 Harkovassa pelattiin kolme jalkapallon EM-kisojen alkulohko-ottelua.

Vuonna 2002 perustettu WFC Kharkiv on hallinnut Ukrainan naisten liigaa lähes koko olemassaolonsa ajan. Nuoresta iästään huolimatta seura on ehtinyt juhlia jo kahdeksaa Ukrainan mestaruutta ja yhdeksää cup-mestaruutta. Tällä hetkellä WFC Kharkiv on mestaruusputkessa, sillä se on voittanut vuodesta 2011 lähtien neljä mestaruutta peräkkäin.

Kotimaansa sarjassa seura esiintyy nimellä pääyhteistyökumppaninsa mukaisesti nimellä Zhytlobud-1. UEFA ei kuitenkaan salli yritysnimiä kilpailuissaan, joten Mestarien liigassa seura nähdään nimellä WFC Kharkiv.

WFC Kharkivin pistemenetykset kotimaassaan ovat olleet todellisia tilastoharvinaisuuksia, sillä neljän viime kauden aikana joukkue on hävinnyt Ukrainan liigassa vain yhden ottelun – vuonna 2012. Otteet ovat olleet vahvoja tälläkin kaudella, sillä WFC Kharkiv on voittanut kaikki 11 otteluaan maalierolla 65-4.

Viime kaudella Ukrainan sarja päättyi todelliseen tilastokummajaiseen, kun Zhytlobud-1 ja Zhytlobud-2 päätyivät sarjataulukossa tasapisteisiin. Edellä mainittu eli Mestarien liigassa nimellä WFC Kharkiv esiintyvä joukkue vei kuitenkin mestaruuden paremman maalieronsa turvin.

Tällä hetkellä harkovalaisilla on riveissään muutama valkovenäläispelaaja, mutta muuten joukkue pelaa täysin kotimaisin voimin. Tämän vuoden Mestarien liigassa WFC Kharkiv kaatoi ensin Rigas Futbola Skolan maalein 4-1 ja toisena pelipäivänä FC Nove Zamkyn lukemin 5-0. Joukkueen suurinta maalintekovastuuta on kantanut neljästi osunut Olha Ovdiychuk.

Harkovalaisseura on Mestarien liigassa mukana kaikkiaan kahdeksannen kerran, mutta seura on vuosien saatossa nähty kilpailussa kolmella eri nimellä. Nykyisen nimensä lisäksi seura on esiintynyt Mestarien liigassa nimillä Arsenal Kharkiv ja Metalist. Etenkin viimeksi mainittu on monelle jalkapalloa seuraavalle tuttu nimi sillä miesten puolella menestystä niittänyt Metalist on ollut viime vuosina tuttu näky Eurooppa-liigan jatkopeleissä.

WFC Kharkiv osallistuu Mestarein liigaan nyt neljännen kerran peräkkäin. Kolmena edellisenä vuonna joukkue on voittanut kaksi ensimmäistä peliään, mutta jäänyt kuitenkin jatkopelien ulkopuolelle hävittyään aina kolmannen ottelunsa. Tälläkin kertaa harkovalaiset ovat pakkovoiton edessä, jos joukkue haluaa välttää edellisten vuosien kohtalonsa.

Viime vuonna ukrainalaiset kaatoivat karsintaturnauksessa pohjoisirlantilaisen Glentoran Belfast Unitedin 5- 0 ja tänäkin vuonna kohdatun slovakialaisjoukkueen FC Nove Zamkyn 3-1. Puhtaalla pelillä jatkoon edennyt skotlantilaisseura Glasgow City oli kuitenkin päätösottelussa liian kova haaste. Skotlantilaiset voittivat ottelun maalein 4-0 ja nappasivat jatkopaikan ukrainalaisten nenän edestä.

Joukkueella hyvä fiilis

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelupäivän aattona tavallista odottavimmissa tunnelmissa. Mestarien liigan karsintaturnausta on odotettu Punamustien leirissä kauan ja hartaasti ja jo etukäteen oli tiedossa, että jatkopaikka ratkeaa vasta turnauksen päätösottelussa.

– Nyt on ensimmäistä kertaa vähän enemmän kuin odottava olo. Kauden tässä vaiheessa tärkein peli tulossa ja tiedämme, että vastassa on kova ja taitava joukkue. Heillä on erittäin paljon taitavia yksilöitä. He tykkäävät pelata maassa, pitää palloa yhdellä tai kahdella kosketuksella ja liikuttaa palloa nopeasti, Väisänen totesi.

– Tiedämme joukkueesta myös sen, että he ovat aika nopeasti maassa, jos vähänkin osuu johonkin. Usein siinä menee myös aika paljon aikaa. Meidän lähtökohtamme ovat kuitenkin hyvät, sillä tasapeli riittää meille. Jos peli on tasatilanteessa, niin siinähän pyörivät. Heillä on kuitenkin pakkovoitto, joten heidän on pakko hyökätä.

Punamustien leirissä tunnelma on hyvä ennen jatkopaikan ratkaisevaa ottelua. Väisäsen mukaan viime pelien onnistumiset ovat ruokkineet sitä entisestään. Samalla Väisänen kuitenkin muistuttaa, että WFC Kharkiv on kahta edellistä vastustajaa kovempi testi.

– Joukkueen sisällä tuntuu olevan tällä hetkellä tosi hyvä fiilis, kun onnistumisia on tullut paljon. Pitää kuitenkin muistaa, että kaksi pelaamaamme peliä ovat olleet ihan erilaisia pelejä kuin sunnuntain peli tulee todennäköisesti olemaan. Ne pitää saada nyt nollattua. Tänään käymme hieman videolta läpi heidän pelaamistaan. Tässä vaiheessa ei oikeastaan voi enää muuta tehdä.

Kahdessa ensimmäisessä turnausottelussaan PK-35 Vantaa on jakanut peliaikaa kaikille pelikuntoisille pelaajilleen. Kaikki ovat myös käyttäneet saamansa minuutit hyvin ja esiintyneet edukseen, joten avauskokoonpanon valitseminen on valmennukselle positiivinen haaste.

– Avauskokoonpanon miettiminen on taas oma haasteensa. Kaikki pelaajat ovat pelanneet hyvin ja jokainen olisi varmasti ansainnut paikkansa avauksessa. Siihen voi kuitenkin nimetä vain yksitoista pelaajaa.

”Muutama yksilö ylitse muiden”

Ennen turnauksen alkua Punamustien valmennuksella oli jonkinlainen kuva ukrainalaisten pelaamisesta, vaikka tietoa ja etenkin videomateriaalia oli saatavilla vain rajoitetusti. Väisäsen mukaan mielikuva ei ole juuri muuttunut kahden nähdyn turnausottelun perusteella.

– Tiesimme sen olevan kokenut joukkue, joka on ollut kauan yhdessä. He tuntevat toisensa ja toistensa tavat tehdä asioita. Se on ehkä hieman yllättänyt, miten taitavia yksilöitä heillä on. Siellä on muutama pelaaja, jotka nousevat selkeästi muiden yläpuolelle. Varsinkin heidän vasen laitalinkkinsä Olha Ovdiychuk. Hän taisi tehdä viime pelissä kolme maalia. Hän on oikeastaan ainoa pelaaja, joka selkeästi haastaa. Muut ovat enemmän syöttökoneita.

Ovdiychukin lisäksi Väisänen on kiinnittänyt huomioita joukkueen keskuspuolustukseen ja maalivahtiin. Väisäsen mukaan Punamustien pitää olla tarkkana etenkin ukrainalaisten maalipotkujen kanssa.

– Alakerrassa on sellaisia pelaajia, jotka pystyvät luutimaan pallot pois. Lisäksi heillä on hyvä maalivahti, mutta häntä ei ole vielä päästy kokeilemaan. Sitten se nähdään, kuinka hyvä hän loppupeleissä on. Aikaisempien klippien perusteella hän vähän tiputtelee palloja, mutta jalalla hän on erittäin hyvä. Hän avaa hyvin pitkälle ja siihen meidän pitää varautua. Ne tulevat pääsääntöisesti todella pitkälle.

– Siellä on pieniä väkkäröitä ja yksi vähän isompi pelaaja, Väisänen tiivisti hymyillen.

Väisänen on tietoinen tilastofaktasta, jonka mukaan WFC Kharkiv on kolmena edellisenä vuonna hävinnyt aina juuri kolmannen ja ratkaisevan pelin. PK-35 Vantaa sen sijaan on edennyt aina karsintavaiheesta jatkoon.

– Toivotaan saman kaavan jatkuvan. Sitten kaikki menee hyvin.

WFC Kharkiv-PK-35 Vantaa pelataan sunnuntaina 16.8. klo 15.00 Myyrmäen jalkapallostadionilla. Liput otteluun maksavat aikuisilta 10 euroa ja alennusryhmäläisiltä 5 euroa. Otteluliput voi hankkia edullisemmin ennakkoon osoitteesta www.lippuautomaatti.fi/pk35vantaa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot