Punamustille toinen 9-0-voitto Mestarien liigassa

13.8.2015

PK-35 Vantaa jatkoi naisten Mestarien liigan toisena pelipäivänä siitä, mihin se tiistaina jäi. Latvialainen Rigas Futbola Skola kaatui samoin 9-0-lukemin kuin avausvastustaja FC Nove Zamky. Kahden pelatun ottelun jälkeen Punamustilla on siis tilillään täydet kuusi pistettä vakuuttavalla maalierolla 18-0.

Myös päivän ensimmäinen ottelu eteni varsin odotetusti, sillä ukrainalainen WFC Kharkiv kaatoi slovakialaisen FC Nove Zamkyn maalein 5-0. Voiton lisäksi ukrainalaisilla oli varmasti tavoitteenaan kaunistella maalieroaan ja kuroa Punamustien etumatka kiinni, mutta se jäi lopulta haaveeksi. Olha Ovdiychukin hattutempusta huolimatta PK-35 Vantaa pääsee sunnuntain ratkaisuotteluun etulyöntiasemasta.

Avausottelun tapaan Punamustien maalihanat aukesivat jälleen heti kolmannella peliminuutilla. Tia Painilainen oli jo Netta Koson mainion läpisyötön jälkeen lähellä maalintekoa, mutta laukaus osui tolppaan. Eveliina Parikka pääsi kuitenkin jatkotilanteesta keskittämään maalin eteen Sanna Saariselle, jolla oli helppo työ siirtää pallo lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Rigas Futbola Skola sai lisää kylmää vettä niskaansa heti seuraavastra hyökkäyksestä. Toppari Maiju Hirvonen antoi hyvän vapauttavan syötön oikean laitapuolustajan tontilta nousuun lähteneelle Pirjo Leppikankaalle, joka eteni vahvasti kohti päätyrajaa. Lopulta Leppikangas antoi hyvän syötön rangaistusalueelle Painilaiselle, joka laukoi pallon varmasti latvialaismaaliin.

PK-35 Vantaa siirtyi 14. peliminuutilla jo 3-0-johtoon. Jenna Korhonen antoi hyvän keskityksen vasemmalta laidalta takatolpalle ja Parikka jatkoi pallon päällään maalin edustalle. Saarinen oli toistamiseen oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja siirsi pelivälineen maaliviivan yli.

Kolmannen täysosuman jälkeen Punamustien maalihanat tyrehtyivät hetkeksi, vaikka etenkin Roosa Bröijerillä, Vilma Väisäsellä, Saarisella ja Parikalla oli tilaisuutensa lisätä kotijoukkueen johtoa. Lähimpänä avauspuoliajan neljättä osumaa oli Koso, jonka laukaus kolahti kuitenkin ylärimaan. Kenttätapahtumien kannalta oli kuvaavaa, että latvialaiset pääsivät ensimmäisen kerran kunnolla puolen kentän yli vasta 43. peliminuutilla. Punamustien painostuksesta huolimatta vieraat selvisivät tauolle 3-0-lukemissa.

Toisella jaksolla turnausemäntien ruuti oli kuitenkin jälleen kuivaa. Neljäs osuma syntyi 58. minuutilla jälleen Korhosen keskityksestä, jonka Parikka pääsi ohjaamaan latvialaismaalivahdin edestä tyylikkäästi maaliin.

Puoliajalla kentälle vaihdettu Sanni Franssi sen sijaan pääsi 65. minuutilla nokikkain maalivahdin kanssa ja sijoitti pallon varmasti etualakulmaan. Kaksi minuuttia myöhemmin PK-35 Vantaa siirtyi jo 6-0-johtoon, kun Bröijerin laukaus painui kimmokkeen kautta maaliin.

75. peliminuutilla oli Painilaisen vuoro päästä nokikkain Rigas Futbola Skolan maalivahdin kanssa. Painilainen ei erehtynyt, vaan laukoi pallon maalivahdin jalkojen välistä maaliin. Seuraavaa maalia ei tarvinnut tälläkään kertaa odottaa kauaa, sillä seuraava täysosuma syntyi neljä minuuttia myöhemmin. Asialla oli toistamiseen Parikka, joka pääsi puskemaan Saarisen keskittämän pallon maaliin.

Loppunumerot 9-0 syntyivät 87. peliminuutilla kulmapotkun jälkeen. Riikalaispuolustus ei onnistunut purkamaan tilannetta ja Heidi Pihlaja pääsi tuikkaamaan pallon maalinedusruuhkasta verkon perukoille. Lisäosumia ei enää nähty, joten PK-35 Vantaa nappasi Mestarien liigassa jo toisen peräkkäisen 9-0-voittonsa.

Sarjapeleistä tuttuun tapaan Punamustat kierrätti jälleen pelaajistoaan melko paljon, sillä tiistain avauskokoonpanoon nähden joukkue vaihtoi peräti kuusi pelaajaa. Samalla Bröijer, Painilainen ja tauon jälkeen kentälle vaihdettu toppari Mimmi Nurmela tekivät ensiesiintymisensä Mestarien liigassa. Koko kolmikko esiintyi edukseen ja Bröijer ja Painilainen onnistuivat heti debyyttiottelussaan myös maalinteossa.

Voiton myötä PK-35 Vantaan lähtökohdat sunnuntain ratkaisuotteluun ovat hyvät. Kaksi voittoa ja maaliero 18-0 takaavat sen, että ukrainalaisvastustaja WFC Kharkiv joutuu lähtemään otteluun pakkovoiton paineet niskassaan.

Joukkue puhaltaa yhteen hiileen

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen ei halunnut suoraan arvioida kahden ensimmäisen turnausvastustajan välistä tasoeroa. Hänen mielestään Rigas Futbola Skola tarjosi kuitenkin Punamustille erilaisen vastuksen.

– Sanotaan näin, että ne olivat hieman erilaisia joukkueita. Latvialaiset pitivät ehti kuitenkin ryhmityksensä kurinalaisemmin. Siinä mielessä tämä peli oli jopa vähän vaikeampi. 3-0-maalin jälkeen kesti aika pitkään ennen kuin saimme seuraavan maalin. Ihan noin syvällä puolustavaa joukkuetta emme olleet vielä tällä kaudella pelanneet. Se oli meillekin vähän uutta.

– Meillä oli vähän kiire laittaa vaikeita palloja linjan taakse. Maltoimme kuitenkin etsiä ne paikat ja pelaajat alkoivat hiljalleen löytää tapoja päästä sinne.Sitten saimme hyviä tilanteita ja maaleja. Siihen täytyy olla tyytyväinen, Väisänen totesi.

Punamustat hyökkäsi paljon laitojen kautta ja myös suuri osa illan yhdeksästä maalista rakentui laitojen kautta. Väisäsen mukaan se oli yksi pelin selkeistä teemoista.

– Ukrainalaisjoukkue löi heitä vastaan aika paljon päätä seinään keskustassa. Lisäksi olimme huomioineet heidän hyvät topparinsa. Tarkoituksenamme oli pelata laitojen kautta ja sellaisia palloja, että heidän topparinsa ja maalivahtinsa eivät pääse niihin.

Kahden Mestarien liiga –ottelun jälkeen Punamustien tilanne on kaikin puolin hyvä, sillä joukkueen kaikki pelikuntoiset pelaajat ovat päässeet pelaamaan.

– Tilanteemme on nyt siinä mielessä hyvä, että kaikki ovat käyneet kentällä ja päässeet näyttämään. Onnistujia on paljon ja kaikilla on hyvä fiilis sekä halu näyttää. Tästä lähdemme sitten miettimään sunnuntain avauskokoonpanoa, Väisänen sanoi.

– Se on ollut hyvä, että vaikka joku ei olisi ollut avauksessa, koko joukkue on puhaltanut yhteen hiileen. Haluamme voittaa asioita joukkueena. Se on valmentajalle hyvä homma.

Kahden ensimmäisen ottelun välissä joukkueet ehtivät hengähtää vain päivän, mutta ennen päätösotteluita turnauksessa pidetään kaksi vapaapäivää. Väisäsen mukaan Punamustien lähtökohdat turnauksen loppuhuipennukseen ovat hyvät.

– Tästä on hyvä lähteä jatkamaan. Nyt huilataan ja tankataan. Lauantaina treenaamme ja valmistaudumme sunnuntain peliin.

Hyvällä fiiliksellä sunnuntain peliin

Myös täyden ottelun keskikentällä pelanneille Vilma Väisäselle ja Roosa Bröijerille jäi torstai-illan ottelusta hyvä maku suuhun. Väisänen korosti etenkin aikaisten maalien merkitystä.

– Oli hienoa, että saimme heti alkuun maalit. Ne vähän laukausivat peliä ja sitten pääsimme pyörittämään hyvin. Oli kivaa päästä pelaamaan sitä omaa pallonhallintapeliämme. Tänään tuli hienoja maaleja.

Väisäsen mukaan Rigas Futbola Skola lähti otteluun selvästi tiistai-illan slovakialaisvastustajaa passiivisemmin.

– Edellinen vastustaja sentään yritti pelata, mutta tämä veti vain dösän siihen eteen. Muutaman kerran he pääsivät meidän kenttäpuoliskollemme vähän vaarallisemmin, mutta hoidimme ne hyvin.

Bröijer sen sijaan pelasi ensimmäisen ottelunsa Mestarein liigassa ja onnistui heti myös maalinteossa. Bröijer oli luonnollisesti tyytyväinen onnistuneeseen debyyttiotteluunsa.

– Oli hienoa tulla kentällä. Siitä musasta tuli tosi hyvä fiilis!, Bröijer myhäili.

– Oli kivaa pelata, vaikka odotin ehkä vähän kovempaa vastustajaa. Lisäksi oli kivaa, että sain sen maalin. Lopussa oli vielä toinenkin paikka, josta olisimme voineet saada kympin täyteen.

Kaksikon mukaan toinen peräkkäinen 9-0-voitto takaa Punamustille hyvät lähtökohdat sunnuntai-iltapäivän ratkaisuotteluun.

– Tämä antaa hyvät eväät jatkoon. Kaikki ovat päässeet pelaamaan ja saaneet onnistumisia, Bröijer totesi.

– Kaikilla on todella hyvät fiilikset, Väisänen säesti.

Naisten Mestarien liigan karsintaturnaus huipentuu sunnuntain päätöskierrokseen, jolloin PK-35 Vantaa ja WFC Kharkiv ratkaisevat jatkopaikan keskinäisessä ottelussaan. Turnauksen ratkaisuottelu pelataan sunnuntaina 16.8. klo 15.00 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

PK-35 Vantaa – Rigas Futbola Skola 9-0 (3-0)

”Koko joukkue on puhaltanut yhteen hiileen. Haluamme voittaa asioita joukkueena.”