Punamustien turnaus alkoi vakuuttavalla 9-0-voitolla

12.8.2015

PK-35 Vantaa aloitti naisten Mestarien liigan karsintaturnauksen suurinumeroisella voitolla, kun slovakialainen FC Nove Zamky kaatui maalein 9-0. Vaikka turnausta oli odotettu pitkään ja hartaasti, ei Punamustien otteissa näkynyt minkäänlaista alkujännitystä. Kotijoukkue heilutti tahtipuikko alkuminuuteista lähtien ja karkasi nopeasti kahden maalin johtoon.

Ensimmäinen turnauspäivä alkoi kuitenkin ukrainalaisen WFC Kharkivin ja latvialaisen Rigas Futbola Skolan välisellä ottelulla. Etukäteen Punamustien kovimmaksi haastajaksi kaavailtu ukrainalaisjoukkue hallitsi etenkin avausjaksoa selvästi ja pääsi tauolle jo 4-0-johdossa. Toisella jaksolla harkovalaisten kone kuitenkin hyytyi ja riikalaiset pääsivät kaventamaan. Ottelu päättyi lopulta numeroihin 4-1.

Illalla oli vihdoin Punamustien vuoro päästä tositoimiin. Kotijoukkue aloitti ottelun räväkästi ja meni johtoon jo kolmannella peliminuutilla. Sanni Franssi pääsi hyvän pystysyötön päätteeksi nokikkain slovakialaismaalivahdin kanssa, mutta ei onnistunut vielä tekemään maalia. Pallo päätyi kuitenkin Hanne Ojanperälle, joka toimitti pallon varmasti tyhjään maaliin.

Punamustien 2-0-johtomaali syntyi jo yhdeksännellä peliminuutilla, kun Linda Ruutu antoi vapaapotkun keskialueelta. Hyvä vapaapotku tavoitti takatolpalta Heidi Pihlajan, joka jatkoi pallon päällään maalin eteen. Tilanteeseen ehti ensimmäisenä Franssi, joka pääsi puskemaan pallon maaliin lähes maaliviivalta.

Viisi minuuttia myöhemmin Sanna Saarisella oli hyvä tilaisuus viedä Punamustat jo kolmen maalin johtoon, mutta veto kilpistyi päin FC Nove Zamkyn maalivahtia. 18. peliminuutilla Saarinen ei kuitenkaan enää erehtynyt. Saarinen pääsi kuljettamaan palloa kohti rangaistusaluetta ja slovakialaispuolustajat tekivät hänelle lähes kunniakujaa. Lopulta Saarinen laukoi pallon noin kahdestakymmenestä metristä voimalla etuyläkulmaan.

Puolen tunnin pelin jälkeen Punamustat siirtyi jo 4-0-johtoon. Maiju Hirvonen antoi puolustuslinjasta mainion pystysyötön Saariselle, joka otti pallon hyvin haltuunsa rangaistusalueella ja laukoi sen toistamiseen näyttävästi etuyläkulmaan.

Viidettä maalia ei tarvinnut odottaa kauaa, sillä kotijoukkue iski jälleen 35. peliminuutilla. Ojanperä sai hyvän poikittaissyötön rangaistusalueella ja pääsi heti laukomaan. Slovakialaismaalivahti sai näppinsä pallon tielle, mutta peliväline lipui vastustamattomasti maaliviivan yli.

PK-35 Vantaa iski vielä kertaalleen ennen taukoa, kun Franssi laukoi Punamustat jo kuuden maalin johtoon. Linda Ruutu antoi jälleen vapaapotkun keskialueella, mutta tällä kertaa hän syötti pallon ovelasti maata pitkin Franssille rangaistusalueelle. Franssi laukoi heti ensimmäisellä kosketuksellaan haastavasta asennosta ja onnistui ohjaamaan pallon tolpan kautta etualakulmaan.

Lukemiin 6-0 päättyneen avausjakson jälkeen Punamustat ei saanut tauon jälkeen peliään kulkemaan aivan samalla tavalla. Kotijoukkueella oli siitä huolimatta heti toisen jakson alkupuolella hyvä maalintekopaikka, kun Iina Salmi antoi loistavan syötön Ojanperälle. Ojanperä laukoi terävästi, mutta tauolla FC Nove Zamkyn maalille vaihdettu Janka Cervikova venyi hyvään torjuntaan.

Punamustat sai lopulta myös toisen puoliajan maalihanansa auki, kun Salmi vei kotijoukkueen jo 7-0-johtoon upealla laukauksella. Salmi sai pallon oikealla laidalla ja lähti ennakkoluulottomasti laukomaan rangaistusalueen ulkopuolelta. Laukaus onnistui erinomaisesti ja pallo upposi vastustamattomasti FC Nove Zamkyn maalin takayläkulmaan.

Maalihanojen auettua Punamustat iski uudelleen vain kolme minuuttia myöhemmin. Jenna Korhonen nousi vahvasti vasemmalta laidalta ja syötti pallon rangaistusalueelle vaihdosta kentälle tulleelle Vilma Hakalalle. Hakala pääsi heti ensimmäisellä kosketuksellaan siirtämään pallon ohi maalivahdin ja yritti sijoittaa pelivälineen maaliin pienestä kulmasta. Slovakialaispuolustaja kurotti palloon, mutta ohjasi sen epäonnekseen omaan maaliin.

Loppulukemat 9-0 syntyivät ottelun 89. peliminuutilla. Korhonen antoi hyvän keskityksen vasemmalta laidalta ja 71. minuutilla kentälle vaihdettu Eveliina Parikka pääsi puskemaan pallon maalivahdin edestä verkon perukoille.

Punamustilla oli vielä ottelun lisäajalla hyvä tilaisuus saada kymmenen maalia täyteen, mutta slovakialaismaalivahti torjui Ruudun kovan vapaapotkun yli maalin. Lisämaaleja ei enää nähty, joten Punamustien turnaus alkoi vakuuttavalla 9-0-voitolla.

Hyvä lataus alusta lähtien

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan joukkueella oli ensimmäiseen turnauspeliin hyvä lataus. Se oli aistittavissa jo alkulämmittelyissä ja pukukopissa ennen peliä.

– Mielestäni hyvä asenne näkyi jo alkulämmittelyissä. Koko joukkueesta ja kaikista pelaajista näki, että olimme puhaltamassa yhteen hiileen, Väisänen sanoi.

Väisänen oli jälleen kerran tyytyväinen siihen, että hänen joukkueensa malttoi pelata omaa peliään. PK-35 Vantaa liikutti palloa hyvin ja juoksutti vastustajaansa, minkä myötä kentälle aukesi lisää tilaa.

– Emme sortuneet etenkään avausjaksolla liikaa yksin pelaamiseen, vaan käytimme kaikkia kentän osa-aluieta ja kaikkia pelaajiamme, Väisänen totesi.

– Vastustaja yritti alussa vähän prässätä, mutta he eivät saaneet sitä toimimaan. Sitten he pudottivat linjaansa alaspäin. Kun maltoimme pelata ja käyttää myös pohjapelaajiamme keskellä, saimme imaistua jopa viisi pelaajaa ensimmäiseen prässiin. Sen myötä heidän takanaan oli hyviä rakoja, joita pystyimme hyödyntämään. Pääsääntöisesti hyökkäsimme laitojen kautta ja alussa tulimme aika paljon vasemmalta puolelta.

Väisäsen mukaan joukkue on harjoitellut melko paljon nostoja linjan taakse. Torstai-iltana niitä päästiin pelaamaan ennen kaikkea hyvin kaventaneille laitapelaajille Saariselle ja Ojanperälle.

– Olemme panostaneet aika paljon myös potkutekniikkaan, jotta saisimme hyviä palloja sinne linjan taakse ja väleihin. Tarkoituksena on pelata sellaisia palloja, että emme joudu juoksemaan pallon kanssa kilpaa, vaan se tulee pelaajalle oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Ne onnistuivat tänään aika hyvin.

– Tietysti teimme myös hienoja maaleja. Toisella puoliajalla tuli pieni notkahdus, kun he muuttivat pelaamistaan. Meidän piti taas vähän miettiä, mutta sitten pelaajat hoksasivat, miten pääsemme läpi. Lisäksi saimme vaihdoilla taas vähän lisää potkua kentälle. Sitten peli rupesi taas rullaamaan ja saimme muutaman hyvän maalin, Väisänen tuumi.

Kaiken kaikkiaan avausottelu tarjosi Punamustilla hyvät eväät seuraaviin turnauskoitoksiin. Pelit jatkuvat jo torstaina latvialaista Rigas Futbola Skolaa vastaan.

– Pelistä jäi hyvä fiilis. Turnauksen startti ei olis voinut olla paljoa parempi. Tästä on hyvä lähteä seuraavaan peliin.

Myrskyvaroitus vastustajille

Täyden ottelun pelannut vasen laitapuolustaja Jenna Korhonen oli voitokkaan turnausavauksen jälkeen hyvillä mielin. Punamustien kahta viimeisteä maalia alustaneen Korhosen mukaan kotijoukkue otti pelin haltuunsa heti ensimmäisistä minuuteista lähtien.

– Aloitimme pelin tosi hyvin ja pääsimme heti pelin alussa naruttamaan heitä aika hyvin. Sitten saimme ensimmäisen maalin jo kahden minuutin pelin jälkeen. Se oli siitä lähtien meidän pelimme, Korhonen kertasi kenttätapahtumia.

– Olin vähän yllättynyt vastustajan pelaamisesta. Heillä oli kentällä hirveästi aukkoja ja tilaa. He olivat mielestäni fyysisesti hyvässä kunnossa. He jaksoivat juosta, tehdä töitä, taklata ja painia. Siitä huolimatta pelissä näkyi, että heidän pelisysteeminsä ei kuitenkaan ollut kaikille ihan selvä.

Joukkueiden välinen tasoero tuli 90 minuutin aikana hyvin selväksi, sillä Punamustat oli vastustajaansa edellä jokaisella pelin osa-alueella. Korhonen oli tyytyväinen myös joukkueensa viimeistelytehokkuuteen.

– Olimme selkeästi taktisesti, teknisesti ja fyysisesti parempi joukkue. Erot tulivat niissä ja pallon liikuttamisessa. Teimme tänään paikoistamme maaleja, vaikka vähän myös tuhlailimme. Ihan hyvällä prosentilla teimme kuitenkin maaleja.

Punamustien yhdeksän maalia saattavat nousta turnauksen aikana arvoon arvaamattomaan, sillä tiukimmillaan jatkopaikka ratkeaa vasta maalieron turvin. Korhosen mukaan tilanne ei ole uusi, sillä maalierovertailun mahdollisuus on pitänyt huomioida myös aikaisempina turnausvuosina.

– Jos tietää jonkun olevan heikompi joukkue, pitää tehdä ne maalit. Se on tosi tärkeää, että saimme tässä matsissa niin paljon maaleja ja onnistumisia.

– Se on varmaan samalla vastustajillekin sellainen viesti, että olemme aika hyvä joukkue. He joutuvat olemaan vähän varpaillaan ja peloissaan, kun tietävät, että vastaan tulee hyvä joukkue, Korhonen tuumi.

Punamustien pelit naisten Mestarien liigassa jatkuvat jo torstaina 13.8. Silloin vastaan asettuu avausottelussaan 4-1-tappion kärsinyt latvialaisjoukkue Rigas Futbola Skola. Ottelu pelataan Myyrmäen jalkapallostadionilla klo 19.00 alkaen. Torstain ensimmäinen ottelu FC Nove Zamky-WFC Kharkiv pelataan samalla stadionilla jo klo 14.30.

PK-35 Vantaa – FC Nove Zamky 9-0 (6-0)

”Turnauksen startti ei olis voinut olla paljoa parempi. Tästä on hyvä lähteä seuraavaan peliin.”