UUTISET

Punamustien valmennus valmiina Mestarien Liigaan

9.8.2015

PK-35 Vantaan emännöimä Mestarien liigan karsintaturnaus lähestyy kovaa vauhtia, sillä turnauksen alkuun on aikaa enää puolitoista vuorokautta. Punamustien ensimmäinen turnausottelu pelataan tiistai-iltana klo 19.00, kun vastaan asettuu slovakialainen FC Nove Zamky. Joukkueen valmennuskaksikko Jari Väisänen ja Pasi Jaakonsaari odottaa lähestyvää turnausta innolla.

– On näitä viime syksystä lähtien odotettu. Siinä mielessä odotus palkitaan. Pääsemme vihdoin pelaamaan niitä pelejä ja kokeilemaan omaa tasoamme Itä-Euroopan huippujoukkueita vastaan, päävalmentaja Väisänen sanoi.

– Tässä ollaan tietysti odottavin mielin. Nyt tuntuu siltä, että olemme hieman parantaneet omaa peliämme, joten meillä on hyvät lähtökohdat turnaukseen, Jaakonsaari tuumi.

Turnauksen ottelutahti on tiukka, sillä kuuden päivän aikana pelataan kolme ottelua. Lisäksi Punamustilla on alla lauantain Naisten Liigan ottelu Merilappi Unitedia vastaan.

– Pelaajamateriaalin suhteen lähtökohdat ovat varmaan vähän paremmat kuin PK-35 Vantaalla aikaisemmin. Meillä on tasainen joukkue ja olemme kierrättäneet pelaajia kauden aikana paljon. Olemme tähdänneet siihen, että mahdollisimman moni pelaaja on valmis astumaan kentälle, kun tällainen hetki koittaa. Uskoakseni olemme onnistuneet siinä aika hyvin, Väisänen tuumi.

Väisäsen mukaan myös joukkueen terveystilanne on turnauksen alla hyvä. Ainoastaan Tia-Maria Jaakonsaari on kärsinyt viime aikoina loukkaantumisesta.

– Olisi tosi hyvä juttu, jos pääsisimme niin sanotusti terveeltä pöydältä peleihin. Silloin pystyisimme vaihtamaan 3-4 pelaajaa pelien välillä. Se on mahdollista, mutta aika näyttää, miten se toteutuu.

Punamustilla paljon kansainvälistä kokemusta

Monella Punamustien pelaajalla on aiempaa kokemusta kansainvälisistä peleistä, sillä moni pelaajista on ollut PK-35 Vantaan mukana jo aiemmissa Mestarien liiga –turnauksissa. Lisäksi moni Punamustien pelaaja on pelannut A-maaotteluita ja eri ikäluokkien nuorisomaaotteluita.

– Nuoret pelaajamme ovat pelanneet aika paljon kansainvälisiä pelejä. Lähes kaikki ovat olleet maajoukkueiden mukana ja muut ovat pelanneet Mestarien liigan pelejä, Jaakonsaari vahvisti.

– Esimerkiksi Iina Salmi pelasi Mestarien liigaa jo vuonna 2011 Madridissa. Siitä on aikaa jo neljä vuotta. Lisäksi Tia-Maria Jaakonsaari oli mukana Lyonia vastaan vuonna 2012 ja moni kokeneemmista pelaajistamme on pelannut lähes kaikki turnaukset. Osalla on tietysti tilillään myös maaotteluita ja sitä kautta kansainvälisiä pelejä, Väisänen luetteli.

Pelitempoa pidetään usein suurimpana erona kotimaisten ja kansainvälisten otteluiden välillä. Väisäsen mukaan karsintaturnauksen tasoa on vielä vaikea arvioida, mutta mahdollisissa jatkopeleissä joukkue pääsisi kovaan testiin.

– On mielenkiintoista nähdä, millainen vauhti tuossa turnauksessa on. Jos etenemme jatkoon, viimeistään sitten mitataan Suomen taso kansainvälisissä peleissä.

Vastustajista ei ole tarkkaa tietoa

Punamustien turnausvastustajat ovat slovakialainen FC Nove Zamky, latvialainen Rigas Futbola Skola ja ukrainalainen WFC Kharkiv. Valmentajat myöntävät, että vastustajat eivät ole kovin tuttuja.

– Odotan, että kaikissa vastustajajoukkueissa saattaa olla hyviä yksilöitä, mutta joukkueiden tasosta en osaa sanoa mitään. En usko sen olevan kauhean hyvä, mutta mukana saattaa olla jotain hyviä hankittuja vahvistuksia, joiden kanssa pitää tietysti olla tarkkana, Jaakonsaari pyöritteli.

Tulevista vastustajista on ollut vaikeaa löytää ajantasaista tietoa. Valmennus on saanut haltuunsa jonkin verran videomateriaalia joukkueiden otteluista, mutta niiden perusteella on vaikea tehdä kovin suuria johtopäätöksiä. Osa videoista on muutaman vuoden takaa ja esimerkiksi joukkueiden kokoonpanoista ei ole mitään takeita.

– Luulen meidän olevan samanlainen arvoitus heille kuin he meille, Väisänen tuumi.

– He ovat varmaan seuranneet sarjatilannetta ja tietävät meidän olevan kärjessä. Sarjojen vertailu on kuitenkin vaikeaa, Jaakonsaari muistutti.

Punamustien ensimmäinen turnausvastustaja on FC Nove Zamky.

– Heidän joukkueeseensa on nimetty kaksi Serbian maajoukkuepelaajaa. Afrikkalaisia ei tullut, vaikka he kovasti uhosivat sitä etukäteen. Slovakialaiset ovat pelanneet pari harjoituspeliä, joten tiedämme heiltä muutamia lähiaikojen tuloksia. He hävisivät unkarilaiselle MTK:lle kahdesti, mutta olivat pelanneet toisen pelin ihan hyvin, Väisänen kertoi.

Toisessa ottelussaan Punamustat kohtaavat latvialaisen Rigas Futbola Skolan. Väisäsen mukaan latvialaisten otteluista on ollut vaikeaa löytää kunnollista videomateriaalia.

– Olen nähnyt heistä vain klippejä. Niistä on hirveän vaikea sanoa mitään, kun vastustajan tasosta ei ole tarkkaa tietoa. Yhdessä pelissä hyvää joukkuetta vastaan he puolustivat aika syvältä ja kurinalaisesti. Ainakin siinä pelissä Rigas FS näytti vastahyökkäysjoukkueelta.

Väisänen ja Jaakonsaari ovat yhtä mieltä siitä, että turnauksen päätösvastustaja WFC Kharkiv on ennakkoon ajateltuna kovin haaste. Väisäsen mukaan kyseessä on etenkin kollektiivisesti vahva joukkue.

– Ukrainalaisjoukkue on tosi tasavahva joukkue. Slovakeilla sen sijaan on ilmeisesti kaksi pelaajaa selkeästi yli muiden. He ovat tehneet paljon maaleja. Muuten yksilöistä ei ole vielä kovin tarkkaa tietoa

– On tosi hyvä, että pelaamme vasta viimeisen pelin ukrainalaisia vastaan, joten ehdimme tutustua viikon ajan heidän pelaamiseensa. Toki he ajattelevat varmasti samalla tavalla, Väisänen totesi.

Kenttätapahtumiin reagoidaan tarvittaessa

PK-35 Vantaa pelasi vielä lauantaina Naisten Liigaa, joten valmistautumisaika ennen turnausta jää lyhyeksi. Väisäsen mukaan joukkue ei ole muuttanut harjoitteluaan merkittävästi turnauksen lähestyessä, mutta muutamiin asioihin Punamustien pitää osata varautua.

– Lähdemme pelaamaan hyökkäävää peliä, mutta turnauksessa joudumme miettimään enemmän myös puolustuspeliä. Siellä ei ole varaa antaa helppoja maaleja. Siellä tullaan pelaamaan kovaa, ja varmaan välillä aika rumastikin. Sillä tavalla meidän pitää valmistautua näihin peleihin eri tavalla.

Jaakonsaari sen sijaan huomautti, että kotimaan kamppailuista poiketen kansainvälisissä peleissä vastustajan todellinen taso voi paljastua vasta ottelun aikana.

– Emme tunne vastustajiamme kovin hyvin etukäteen, joten pelin alku voi näyttää, minkä tasoinen joukkue on vastassa. Sitten näemme, kumpi vie peliä ja pystymmeko prässäämään ylhäältä. Jos olemme tasavahvoja tai he ovat jopa vähän parempia pallollisessa pelissä, meidän pitää reagoida ja muuttaa omaa pelitapaamme kesken pelin. Silloin voimme pelata hieman puolustusvoittoisemmin ja pitää pakkamme tiiviinä.

Jaakonsaaren mukaan Punamustat pyrkii pelaamana omaan peliänsä, mutta turnausotteluissa joukkueen pitää varautua reagoimaan mahdollisiin muuttuviin tilanteisiin.

– Toivon oman vahvan pelimme purevan myös näihin joukkueisiin. Silloin meidän ei tarvitse muuttaa mitään. Meidän pitää kuitenkin olla valmiina reagoimaan tarvittaessa, jos vastustaja vie peliä. Ottelun alku näyttää myös sen, millä tavalla he puolustavat. Tämä on siinä mielessä mielenkiintoista, että hyppäämme niin sanotusti tuntemattomille vesille.

Vaikka vastustajien tasosta ei ole vielä aivan tarkkaa tietoa, on Punamustilla turnauksessa vain yksi tavoite.

– Turnauksen voittaminen on oikeastaan ainoa mahdollinen tavoite, sillä vain voittaja menee jatkoon, Väisänen totesi.

 

Naisten Mestarien liigan karsintaturnaus pelataan Myyrmäessä 11.-16. elokuuta. Punamustien avausottelu pelataan tiistai-iltana klo 19.00, kun vastaan asettuu slovakialainen FC Nove Zamky.

Ennakkolippuja ja lippupaketteja voi ostaa osoitteesta www.lippuautomaatti.fi/pk35vantaa

 

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot