UUTISET

Punamustien pelaajien liikettä testattiin

5.8.2015

PK-35 Vantaan miesten edustusjoukkueen pelaajille tehtiin muutamia viikkoja sitten FMS- eli Functional movement screen -testi. Testitulosten perusteella pyritään havaitsemaan mahdollisia liikkuvuuteen liittyviä ongelmakohtia ja löytämään niihin ratkaisuja. PK-35 Vantaa on ensimmäisiä seuroja Suomessa, joka on tehnyt kyseisen testin.

Toiminimen kautta fysiikkavalmennuspalveluja tarjoavan testaajan Joni Ruuskasen mukaan testissä kiinnitetään huomiota muun muassa liikkeiden luonnollisuuteen.

– Testiliikkeillä pyritään kartoittamaan, pystyykö testattava muodostamaan luonnollista liikettä.  Ensimmäinen asia, johon puututaan, on raajojen tai keskivartalon hallinnan väliset puolierot. Kehonhallintaa ja sitä myöten testituloksia voidaan parantaa esimerkiksi liikkuvuusharjoittelulla tai kehonhallintaharjoitteilla, mutta ratkaiseva tekijä voi löytyä myös yleisestä voiman puutteesta. Näihin ongelmiin päästään testin kautta käsiksi, Ruuskanen kertoi.

– Testi indikoi jollain tavalla myös loukkaantumisriskiä.

FMS-testi on yhdysvaltalaisten huippufysioterapeuttien kehittämä. Nyt se on tuotu myös Eurooppaan. Isoista ammattilaissarjoista samaa testiä käytetään esimerkiksi Englannin Valioliigassa ja NBA:ssa

– Muun muassa  Bayen Munchen käytti  FMS:ää osana muita testejä.  Siitä on tutkitusti hyötyä liikkeiden kartoittamisessa.

Ruuskasella on itselläänkin vahva jalkapallotausta, sillä hän on pelannut FC KooTeePeen riveissä Veikkausliigaa. Peliuransa jälkeen Ruuskanen alkoi opiskella liikuntalääketiedettä ja suoritti kaksi personal trainer –tutkintoa. Fysiikkavalmennukseen Ruuskanen on perehtynyt nyt muutaman vuoden ajan ja käynyt erilaisissa koulutuksissa Suomessa ja muualla Euroopassa.

– Olen tehnyt Kotkassa paljon töitä jalkapallo- ja koripallojuniorien kanssa. Lisäksi olen tehnyt töitä kestävyysjuoksija Ilari Piipposen kanssa sekä muutaman yksilövalmennusta kaipaavan KTP:n pelaajan kanssa. PK-35 Vantaa on kuitenkin ensimmäinen aikuisjoukkue, jolle olen tehnyt näin mittavaa testausta.

Vinkkejä harjoitteluun                                                                                                                                          

Iltapäivällä testattavina olivat Samu Volotinen, Altim Ademaj ja Ahmed Said Ahmed. Ruuskasen mukaan kolmikon testitulokset olivat hyvin vaihtelevia. Se on kuitenkin hänen mukaansa tavallista.

– Joillakin kroppa pysyy paremmin auki, vaikka ei tekisi juuri mitään. Joillakin se vaatii sen sijaan enemmän huomiota, Ruuskanen totesi.

Testattu kolmikko piti iltapäivän testejä hyödyllisinä ja mielenkiintoisina.

– Testit tuntuivat ihan hyviltä ja testaaja oli ammattitaitoinen. Kävimme läpi hyviä liikkeitä, joista osa oli ihan uusia. Liikkeitä voi harjoitella tekemään vieläkin paremmin, Volotinen tuumi.

– Kävimme läpi liikkuvuutta ja kehonhallintaa Tässä oli paljon liikkeitä, joita en ollut ennen tehnyt. Ne onnistuivat ihan hyvin. Sain tietää, missä on puutteita ja mitä pitää tehdä enemmän, Ademaj sanoi.

Testitulosten perusteella Ruuskanen antoi pelaajille hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla he voivat parantaa liikkuvuuttaan.

– Yhdelle pelaajalle suosittelin selkeästi liikkuvuus- ja kehonhallintaharjoittelua. Toiselle sen sijaan enemmän voimatreeniä, jotta nykyistä liikkuvuutta saataisiin hyödynnettyä paremmin. Lisäksi laadin testatuille pelaajille yksilöllisiä saliohjelmia, Ruuskanen kertoi.

Yksilötason ohjeistuksen lisäksi Ruuskanen pyrkii tarjoamaan neuvoja myös koko joukkueen harjoitteluun.

– Lisäksi katsomme joukkuetasolla, millaisia rutiineja pelaajilla tulisi olla ennen harjoituksia. Se on kaikista tärkeintä, mitä tehdään ennen harjoituksia ja miten kroppa valmistetaan harjoitteluun. Jos kroppaa ei herätellä ja oikeita lihaksia ei aktivoida, liike saattaa tulla väärästä paikasta tai väärä paikka voi kuormittua liikaa. Käymme läpi aktivointia ennen treenejä. Kun asiat toistuvat riittävän usein viikkotasolla, alkaa myös kehitystä tapahtua.

 

 

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot