UUTISET

Netta Koso luottaa Punamustien omaan pelaamiseen

18.7.2015

PK-35 Vantaa johtaa Naisten Liigaa viiden pisteen erolla ottelun vähemmän pelanneeseen Pallokissoihin nähden. Punamustat on voittanut kahdestatoista ottelustaan peräti yhdeksän ja pelannut kolmesti tasan. Joukkueen tappiosarake näyttää edelleen nollaa. Punamustien juonikas hyökkäyspään pelaaja Netta Koso on syystäkin varsin tyytyväinen joukkueensa alkukauteen.

– Tulokset ovat olleet hyviä. Pääasia on tietysti se, että olemme sarjakärjessä. Pelissä on kuitenkin aina parannettavaa. Viime pelikin oli aika vähämaalinen ja saimme tehtyä voittomaalin vasta ihan lopussa. Viime kauteen nähden meiltä puuttuu vielä tehoja.

Viimeistelyn lisäksi Koso kaipaisi vielä parannusta Punamustien peruspelaamiseen.

– Mielestäni olemme tehneet vähän helppoja virheitä perussyötöissä ja meille on tullut liikaa helppoja menetyksiä. Meidän täytyy pitää paremmin huolta pallosta ja etsiä se helpompi ratkaisu. Maalipaikkoja syntyy varmasti, kun jaksamme jauhaa emmekä lähde hakemaan liian vaikeita ratkaisuja.

Punamustien liigapelit jatkuvat tänään, kun Vasa IFK vierailee Myyrmäessä. Koso ei ollut keväällä mukana, kun Punamustat haki 0-4-vierasvoiton Vaasasta. Hänellä on kuitenkin kuulemansa ja näkemiensä koosteiden perusteella jonkinlainen kuva iltapäivän vastustajasta.

– Siitä tulee varmaan aika vaikea peli. Luulen, että he eivät prässää kauheasti. He varmaan putoavat aika alas, joten joudumme pelaamaan kahta tiivistä linjaa vastaan. Silloin tarvitaan hyvää lyhytsyöttöpeliä, paljon liikkeitä ja jalkaan pelaamista. Jos on tilaa, pelataan myös linjan taakse.

Yllätyksellinen pelaaja

Loukkaantumisista kärsinyt Koso on saanut viime otteluissa jälleen vastuuta ja sen myötä myös onnistumisia. Kotiottelussa Nice Futista vastaan Koso tuli vaihdosta vahvasti mukaan peliin ja teki hienon maalin. Viime kierroksen vierasottelussa TPS:ää vastaan Koso oli avauskokoonpanossa.

– Se näkyy vielä, että minulla on loukkaantuminen takana. En ole ihan yhtä hyvässä kunnossa kuin muut ja pelirutiini vielä vähän puuttuu. Treeneissä mennään koko ajan parempaan suuntaan ja peleissä alan saada itsestäni enemmän irti. Olen päässyt koko ajan paremmin mukaan. Nyt minun pitää vain saada paljon minuutteja ja onnistumisia, Koso arvioi omia suorituksiaan.

Koso on älykäs pelaaja, jolta voidaan odottaa kentällä luovia ratkaisuja. Kysyttäessä Koso kuvaili itseään pelaajana seuraavaan tapaan:

– Olen aika perustaitava ja peliäly on parhaita ominaisuuksiani. Olen tietyllä tavalla yllätyksellinen pelaaja ja tykkään päästä kroppaan kiinni puolustaessa. Haluan puolustaa aggressiivisesti pelkän peittämisen sijaan. Haluan haastaa, antaa läpisyöttöjä ja päästä vetämään myös maaleja.

– Olen pelannut paljon poikien kanssa, minkä myötä pelinopeuteni on tietynlainen vahvuus, Koso lisäsi.

VJS-kasvatti pelasi juniorina samanaikaisesti peräti kolmessa eri joukkueessa. Koso pelasi vuotta vanhempien ja kaksi vuotta vanhempien tyttöjen joukkueissa ja niiden lisäksi myös omanikäistensä poikien kanssa. Hän muistelee pelanneensa poikien kanssa 12- tai 13-vuotiaaksi saakka.

– Pelit ovat se paras juttu, joten niitä piti saada tarpeeksi.

Kansainvälisissä peleissä mitataan fysiikkaa ja pelinopeutta

Yksi Punamustien kauden päätavoitteista on asetettu elokuun Mestarien Liiga –peleihin. PK-35 Vantaa emännöi neljän joukkueen alkulohkoturnausta, jonka voittaja etenee myöhemmin syksyllä pelattaviin Mestarien Liigan pudotuspeleihin. Koso odottaa tulevia koitoksia innolla.

– Odotan sitä tosi hyvillä mielin. Odotukset ovat kovat, kun pääsemme taas pelaamaan kansainvälisiä pelejä. Niitä odottaa aina vähän enemmän kuin kotimaisia sarjapelejä.

Punamustien ottelutahti on turnausviikolla tiivis. Mestarien Liigan alkulohkoturnaus viedään läpi nopealla aikataululla ja edellisenä viikonloppuna pelataan vielä Naisten Liigan ottelu Merilappi Unitedia vastaan. Punamustille kertyy siis peräti neljä peliä kahdeksaan päivään.

– Meillä on iso ja tasainen pelaajarinki. Aina löytyy hyviä vaihtoehtoja. Valmentajille on varmaan väillä aika vaikeaakin tehdä päätöksiä. Uskon, että selviämme siitä kunnialla, Koso totesi.

PK-35 Vantaa on osallistunut Mestarien Liigaan kolmesta ja jokaiselle kerralla joukkue on edennyt kilpailun ensimmäisestä vaiheesta jatkoon. Koson mukaan jatkopaikka on tänäkin vuonna selkeä tavoite.

– Lähdemme voittamaan jokaista peliä. Yritämme päästä niin pitkälle kuin mahdollista.

Kansainväliset pelit eivät ole Kosolle uusi kokemus, sillä hän oli mukana jo vuonna 2013, kun Punamustat pelasi viimeksi Mestarien Liigassa. Koso pääsi tositoimiin pudotuspelivaiheen vierasottelussa Birminghamia vastaan.

– Ne ovat fyysisesti kovempia pelejä. Taidollisesti pysymme varmasti mukana, mutta niissä peleissä mitataan fysiikkaa ja pelinopeutta. Niitä pitää parantaa, jos haluamme edetä vielä jatkopeleissäkin eteenpäin. Totta kai karsinnoissakin pitää pysyä hereillä. Siellä tulee varmaan aika samantyylisiä pelejä kuin liigassa. Joku joukkue prässää ylhäältä ja osa taas laskee prässiä alemmas, Koso tuumi.

Tänä vuonna Punamustien lohkovastustajat ovat latvialainen Rigas FS, slovakialainen FC Union Nové Zámky ja ukrainalainen WFC Kharkiv. Koso on jo ehtinyt hieman tutustua tuleviin vastustajiin, mutta hän muistuttaa pääpainon olevan joukkueen omassa tekemisessä.

– Olen katsellut muutamia pätkiä YouTubesta, mutta niitä ei löydy kovin paljoa. Luotan omaan peliimme niin paljon, että uskon meidän menevän alkukarsinnasta jatkoon puhtaalla pelillä.

Miksi Punamustat pelaa Suomen viihdyttävintä jalkapalloa?

– Luulen sen johtuvan siitä, että meillä on niin taitavia ja monipuolisia pelaajia kenttä ja vaihtopenkki täynnä. Muualta ei löydy niin paljoa taitoa. Syöttökombinaatioita tulee varmasti enemmän, kun meitä vastaan prässi yleensä putoaa vähän. Jos vastustaja prässää ylhäältä, ohitamme heidät höynämäisesti. Tarpeen tullen pelaamme myös isompaa palloa, Koso kuvaili.


PK-35 Vantaa-Vasa IFK pelataan tänään lauantaina 18.7. klo 16.00 alkaen Myyrmäen jalkapallostadionilla.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot