Punamustille voitto viime hetkien maalilla

5.7.2015

PK-35 Vantaa miesten edustusjoukkue otti lauantai-iltana helteisessä säässä tärkeän voiton, kun Valkeakosken Haka kaatui maalein 2-1. Kolme pistettä eivät irronneet helpolla, sillä Punamustien voittomaali syntyi vasta ottelun 89. peliminuutilla.

Helteinen sää teki ottelusta pelaajien kannalta erityisen raskaan. Siitä huolimatta Myyrmäessä nähtiin tapahtumarikas ottelu, jota todisti lehtereillä PK-35 Vantaan toistaiseksi kauden suurin yleisömäärä.

Punamustat aloitti ottelun vahvasti ja onnistui luomaan heti ensimmäisen viidentoista minuutin aikana useita vaarallisia maalintekopaikkoja. Parhaat paikat olivat Pablo Counagon upeaa käännöstä seurannut laukaus ja Konsta Rasimuksen läpiajo. Rasimus pelattiin näyttävällä syöttökombinaatiolla nokikkain maalivahdin kanssa, mutta sijoitus painui niukasti takatolpan ohi.

Vierasjoukkue Hakan maalintekotilaisuudet jäivät ottelun alkuhetkillä vähiin, mutta valkeakoskelaisten harvat paikat olivat sitäkin vaarallisempia. Haka sai kuudennella minuutilla kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta pallo osui kerran ylärimaan ja kerran kotijoukkueen pelaajat pelastivat pallon lähes maaliviivalta.

Kotijoukkue siirtyi ottelussa johtoon 13. peliminuutilla. Vasemmalta laidalta annettu keskitys leijaili Haka-puolustajien yli ja putosi lopulta takatolpalle. Ensimmäisenä paikalle ehti Pablo Counago, jolla oli aikaa ottaa yksi kosketus ennen kuin laukoi pallon lähietäisyydeltä varmasti verkon perukoille.

Avausmaalin jälkeen Punamustilla oli kolme hyvää tilaisuutta lisätä johtoaan. Ensin Rasimus laukoi pallon lähietäisyydeltä kimmokkeen kautta yli maalin ja seuranneesta kulmapotkusta Haka-vahti Saku Pesonen joutui venymään hyvään torjuntaan. Myös Kim Raimi pääsi hätyyttelemään maalia Carlos Portelan vapaapotkusta, mutta pusku painui ohi takatolpan.

Vierasjoukkue Haka nousi kuitenkin tasoihin 31. peliminuutilla nopean hyökkäyksen päätteeksi. Haka-pelaajat lähtivät vauhdilla eteenpäin ja pelasivat rangaistusalueen rajalla seinäsyötön. Viimeinen syöttö jäi hieman vajaaksi, mutta pallo päätyi lopulta kuitenkin Jarno Mattilalle, joka sijoitti pelivälineen maaliin.

Myös Hakalla oli tilaisuutensa siirtyä ottelussa johtoon, sillä muutamaa minuuttia tasoitusmaalin jälkeen valkeakoskelaispelaajalla oli edessään jo tyhjä maali, mutta laukaus kolahti ylärimaan. Vieraiden tavoin myös kotijoukkue hukkasi avausjakson viimeiset maalipaikkansa, joten taukoa lähdettiin viettämään tasalukemissa 1-1.

Toisella puoliajalla etenkin Punamustilla oli runsaasti tilaisuuksia maalintekoon, mutta ruuti oli tällä kertaa kuivaa. Etenkin aktiivisesti pelannut Mateo Miguez murtautui useampaan otteeseen maalintekopaikoille, mutta ei onnistunut toimittamaan palloa verkon perukoille. Ymer Xhaferi sen sijaan kolautti 81. minuutilla ylärimaan ja minuuttia myöhemmin Counago puski kulmapotkusta suoraan päin Hakan maalia vartioinutta Pesosta.

Myös vierailla oli kaksi hyvää mahdollisuutta maalintekoon, mutta Punamustien maalivahti Miikka Häkkinen veti molemmilla kerrolla pidemmän korren. Joni Mäkelä pääsi toisen puoliajan alkupuoliskolla jopa nokikkain Häkkisen kanssa, mutta ei onnistanut ohittamaan kotijoukkueen torjujaa.

Pisteet jäivät lopulta Myyrmäkeen, kun Punamustat iski voittomaalin vain hetkeä ennen varsinaisen peliajan umpeutumista. Tilanne sai alkunsa Bob Diasonaman syötöstä, joka vapautti Masar Ömerin oikeasta laidasta. Ömer eteni vahvasti päätyrajalle ja antoi matalan keskityksen etutolpalle. Pallo jäi pyörimään maalin edustalle, mutta lopulta Counago onnistui survomaan pallon maalin ja pisteet Punamustille.

Vielä ottelun lisäajalla Portela syötti Ömerin läpiajoon ja Hakan Mikko-Petteri Latosaari joutui kaatamaan hänet. Ottelun erotuomarille ei lopulta jäänyt muita vaihtoehtoja kuin poistaa Latosaari kentältä.

Makoisa voitto

Jälleen näkyvissä rooleissa olleet Miguez ja Portela olivat ottelun jälkeen tyytyväisiä lopputulokseen ja iloisia ennen kaikkea tavasta, jolla voitto lopulta irtosi. Kaksikon mielestä Punamustat ansaitsi voittonsa.

– Ensimmäisellä puoliajalla loimme paljon paikkoja, mutta Hakan tasoitusmaalin jälkeen meillä oli noin viidentoista minuutin huono jakso. Toisella jaksolla kontrolloimme peliä ja loimme paljon maalintekotilanteita. Voittomme oli mielestäni ansaittu, Miguez sanoi.

Hän oli tyytyväinen myös omaan peliesitykseensä.

– Mielestäni pelasin ihan hyvin, mutta aina jää tietysti parannettavaa.

Portela muistuttaa, että Punamustat hävisi samankaltaiset ottelut Valkeakoskella ja Jyväskylässä, joten täydet sarjapisteet maistuivat nyt erityisen hyviltä.

– Jos onnistuu tekemään voittomaalin viime minuuteilla, se on aina hieno voitto. Viimeksi Hakaa vastaan menetimme pisteet vastaiskumaalien seurauksena ja JJK:n vieraana kävi samoin. Nyt ansaitsimme mielestäni voiton, Portela tuumi.

Kuqi löysi pelistä parannettavaa

Punamustien päävalmentaja Shefki Kuqi oli luonnollisesti tyytyväinen kolmeen sarjapisteeseen, mutta joukkueensa peliesityksestä hän löysi parannettavaa. Kuqin mukaan peli oli aika samanlainen kuin toukokuussa Valkeakoskella, mutta tällä kertaa peli kääntyi Punamustien eduksi.

– Saimme onneksi pisteet ja samalla pientä eroa Hakaan. Siihen olen tyytyväinen. Pelillisesti emme kuitenkaan olleet ihan sillä tasolla kuin olisin toivonut ja pystymme pelaamaan. Haka sai ajoittain pidettyä hieman liikaa palloa, Kuqi totesi.

– En ole myöskään tyytyväinen päästämäämme maaliin. Olemme päästäneet tällä kaudella liian monta samankaltaista maalia. Toivottavasti alamme hiljalleen oppia niistä.

Kuqin mukaan Punamustat oli maalipaikkojen valossa ottelussa vahvempi osapuoli. Ylärimaosumia ja Mäkelän läpiajoa lukuun ottamatta Hakan vaaralliset maalintekopaikat jäivät Kuqin mukaan varsin vähiin.

– Mielestäni meillä oli parempia maalitilanteita. Hakalla ne jäivät aika vähiin, vaikka he saivat pidettyä palloa ja yrittivät välillä pelata myös aika suoraviivaisesti.

Molemmat joukkueet olivat läpi ottelun vaarallisia ennen kaikkea nopeissa vastahyökkäyksissä. Kuqin mukaan Hakan suoraviivainen pelitapa tunnettiin Punamustien leirissä jo etukäteen.

– Heidän kärkipelaajansa on hyvä ilmassa ja selkä maaliin päin. hän pystyy pitämään palloa hyvin. Mäkelä on yksi heidän keskeisistä pelaajistaan. Meillä oli vähän vaikeuksia, kun hän pääsi puolustuslinjamme ja keskikenttämme väliin. Yritimme reagoida siihen ja toisella jaksolla se toimi ehkä jo hieman paremmin.

Kuqin mukaan helteinen keli vaikutti ottelun kulkuun. Myös tekonurmikenttä hohkaa lämpöä, joten lauantai-illan olosuhteet olivat todella hikiset.

– Lämpötila vaikutti varmasti. Tähän asti on ollut aika viileää ja nyt mittari näyttää yhtäkkiä kolmeakymmentä. Sen huomasi, että keli söi paljon energia. Se oli kuitenkin molemmille joukkueille sama.

Lauantaisen voiton myötä Punamustat karkasi Hakaan nähden jo kahdeksan pisteen etumatkalle. Kuqin mukaan Punamustat keskittyy kuitenkin vain omaan tekemiseensä.

– Keskitymme vain omiin peleihimme. Pelejä on vielä paljon jäljellä ja kaikki on omissa käsissämme. Tämä on siinä mielessä vaikea sarja, että pisteitä voi menettää sellaisissa peleissä, joissa sitä ei ikinä uskoisi. Jokaiseen peliin pitää keskittyä täysillä ja valmistautua mahdollisimman hyvin, Kuqi linjasi.

Punamustien pelit miesten Ykkösessä jatkuvat lauantaina 11.7. vierasottelulla Porin Jazzia vastaan. Kotikentällään PK-35 Vantaa esiintyy seuraavan kerran sunnuntaina 26.7. Silloin Myyrmäen jalkapallostadionille saapuu vieraaksi Mikkelin Palloilijat.

PK-35 Vantaa-Haka 2-1 (1-1)

”Saimme onneksi pisteet ja samalla pientä eroa Hakaan. Siihen olen tyytyväinen. Pelillisesti emme kuitenkaan olleet ihan sillä tasolla kuin olisin toivonut ja pystymme pelaamaan.”