UUTISET

Punamustat nousivat tappioasemasta selvään voittoon

27.6.2015

PK-35 Vantaan naisten edustusjoukkue palasi kahden tasapelin jälkeen voittokantaan, kun porilainen Nice Futis kaatui tapahtumarikkaan ottelun päätteeksi lukemin 5-2. Punamustat oli Myyrmäessä avausjaksolla jo 0-2-tappiolla, mutta nousi vielä ennen taukoa tasoihin ja toisella jaksolla ohi. Voiton myötä PK-35 Vantaa säilytti myös Naisten Liigan kärkipaikkansa.

Viikon mittaisen juhannustauon viettäneillä Punamustilla oli ottelun avausjaksolla käynnistymisvaikeuksia, mikä näkyi myös tulostaululla. Ottelun ensimmäinen kunnollinen maalintekopaikka avautui kuitenkin kotijoukkueelle, kun Eveliina Parikka pääsi yrittämään Linda Ruudun hyvän alustuksen jälkeen. Tässä vaiheessa laukaus painui kuitenkin vielä maalin ohi.

Porilaisvieraat käyttivät omat maalipaikkansa tehokkaammin. Nice Futiksen avausjakson vahva pelaaminen tuotti 18. peliminuutilla tulosta, kun vieraat siirtyivät 0-1-johtoon. Pallo päätyi kulmapotkun jälkitilanteesta rangaistusalueen kulmalle Jessica Kannostolle, joka laukoi pallon vastustamattomasti yläkulmaan.

Vieraiden johtomaalin jälkeen Punamustilla oli jälleen paikkansa, kun Hanne Ojanperä pääsi nokikkain maalivahdin kanssa ja Ruutu haki ratkaisua kovalla kaukolaukauksella. Molemmat yritykset jäivät kuitenkin tuloksettomiksi.

Nice Futis sen sijaan karkasi 34. peliminuutilla jo 0-2-johtoon. Porilaisten vaaralliseksi tiedetty keskikenttäpelaaja Brooke Barruto sai kahdessakymmenessä metrissä liikaa tilaa ja laukoi pallon tarkasti alakulmaan. Samalla Punamustat joutui ensimmäistä kertaa tällä kaudella kahden maalin takaa-ajoasemaan.

Punamustat nousi kuitenkin tasoihin vielä avausjakson viimeisillä minuuteilla. Vahvan alkukauden pelannut Iina Salmi otti tahtipuikon käteensä ja nosti näyttävillä yksilösuorituksilla joukkueensa peliin mukaan. Peliä oli takana 41 minuuttia, kun Salmi laukoi pallon vasemmalla jalallaan noin 25 metristä upeasti takayläkulmaan.

Kolme minuuttia myöhemmin Salmi nousi vahvasti rangaistusalueelle ja eteni päätyrajalle asti. Lopulta Salmi tarjoilu hyvän syötön takaviistoon Parikalle, joka siirsi pallon lähietäisyydeltä maaliin ja toi Punamustat tasoihin. Tasoitusmaali syntyi henkisesti lähes parhaaseen mahdolliseen aikaan juuri ennen taukovihellystä.

Nice Futis pyrki avausjaksolla prässäämään ajoittain todella aggressiivisesti, mutta toisella jaksolla vieraiden jalka alkoi jo painaa. Vastaavasti kotijoukkue sai minuutti minuutilta paremman otteen pelistä. Vastustajan väsyessä Punamustat saivat enemmän aikaa ja tilaa, mikä näkyi lopulta myös tulostaululla.

Molemmilla joukkueilla oli toisen jakson alussa hyvä maalintekopaikka, mutta ottelun viidettä täysosumaa saatiin lopulta odotella aina 69. peliminuutille asti. Vain yhdeksän minuuttia kentällä ollut Vilma Hakala pääsi hyvän pystysyötön päätteeksi vasemmalta laidalta läpi, haastoi hyvin puolustajan ja pääsi lopulta sijoittamaan pallon maalivahdin jalan vierestä maaliin.

Viimeistään 3-2-maali vapautti Punamustien pelaamista ja viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana kotijoukkueella ei ollut juuri minkäänlaista hätää. Hakala teki vaihdosta tultuaan pian maalin, mutta Netta Koso osui vieläkin nopeammin. 76. peliminuutilla kentälle tullut Koso vei Punamustat 4-2-johtoon vain kolme minuuttia myöhemmin. Pirjo Leppikangas antoi vasemmalta hyvän puolenvaihdon Hakalalle, jonka pudotuksesta Koso pääsi laukomaan pallon maaliin.

Ottelun maalit eivät jääneet tähän, sillä Sanni Franssi pääsi vielä 86. peliminuutilla viimeistelemään loppulukemiksi 5-2. Punamustat pelasi Nice Futiksen erikoistilanteen jälkeen pallon Franssille, joka lähti pitkään kuljetukseen omalta kenttäpuoliskolta. Franssi ohitti ainoan puolustajan vauhdikkaasti ja pääsi läpiajoon. Lopulta Franssi kiersi vielä maalivahdin ja päätti pitkän juoksunsa sijoittamalla pallon tyhjään maaliin.

Tärkeitä onnistumisia monelle pelaajalle

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan viikon mittainen juhannustauko saattoi tänään näkyä joukkueen otteissa. Lopulta Punamustat sai kuitenkin oman pelaamisensa kautta tarvittavat tekopaikat ja maalit. Väisänen harmitteli kuitenkin avausjakson helppoja takaiskumaaleja.

– Ensin puolustimme kulman jälkitilanteessa vähän heikosti ja täysin vapaana ollut pelaaja pääsi laukomaan hienosti lähes ylänurkkaan. Toisessa maalissa kukaan ei oikein mennyt Barrutoon kiinni, vaikka tiesimme hänen olevan hyvä.

Väisänen luotti joukkueensa nousevan vielä ohi, mutta myönsi tasoituksen tulleen hyvään aikaan ennen taukoa.

– Se oli pelin käännekohta. Iina nosti joukkueen tänään mukaan peliin. Hän pelasi huikean ottelun.

– Tauolla onnistuimme nollaamaan tilanteen ja saimme toisella jaksolla rauhoitettua peliä. Se onnistui ja pääsimme takaisin omaan pelirytmiimme. Rutiini alkoi hiljalleen näkyä, Väisänen totesi.

Väisäsen mukaan joukkue uskalsi muutamasta harhasyötöstä huolimatta pelata hyvin Nice Futiksen kovassa prässissä. Lisäksi Väisänen oli tyytyväinen siihen, että toisella jaksolla porilaisten vaarallinen Barruto ei enää saanut avausjakson tapaan jalkaansa vapaaksi.

Väisäsen mukaan puoliaikojen alut olivat Punamustille vaikeita, mutta molemmilla jaksoilla joukkue malttoi loppua kohden paremmin pelata ja onnistui vyöryttämään hyökkäyksiä molemmilta laidoilta. Päävalmentaja piti tärkeänä, että tietyt pelaajat nostivat tasoaan vastustajan maalien jälkeen.

– Vaihdot olivat tänään hyviä ja saimme niiden myötä lisää juoksuvoimaa kentälle. Tia Painilainen tuli hyvin sisään ja Vilma Hakala on ollut tällä kaudella loistava tultuaan vaihdosta. Hän ei yleensä ole kauaa kentällä ennen kuin tekee maalin.

– Moni maaleja kaivannut pelaaja onnistui tänään maalinteossa. Oli hienoa, että Vilma, Eve, Netta ja lopussa vielä Sanni saivat tehtyä maalin. Ne ovat tärkeitä maaleja, Väisänen sanoi.

Tarkkasilmäisimmät saattoivat huomata, että Velma Oikarinen oli merkitty alustavaan kokoonpanoon aloittavaksi maalivahdiksi. Lopulta tolppien väliin asteli kuitenkin Paula Myllyoja. Väisäsen mukaan päätös tehtiin vasta alkulämmittelyiden jälkeen.

– Velma loukkasi eilen ranteensa harjoituksissa, mutta yritimme vielä teipata sen. Alkulämmittelyn jälkeen kuitenkin totesimme Velman kanssa, että Paula pelaa.

Franssille helpottava osuma

Salmi valittiin ansaitusti ottelun parhaaksi pelaajaksi, mutta Punamustien viimeisen maalin tehnyt Franssi oli varmasti yksi joukkueen iloisimmista pelaajista. Viime kaudella hurjan maalimäärän tehneellä Franssilla oli alla monen maalittoman ottelun putki, joka päättyi lopulta tyylikkääseen maaliin. Kyseessä oli helpottava osuma, mikä näkyi riemukkaassa tuuletuksessa ja pelaajan kasvoilla.

– Sitä oli odotettu aika monta matsia. En ole pysynyt enää edes laskuissa mukana. Välillä tulee sellaisia kausia, että ei vain uppoa. Siinä alkoi jo olla niin sanotusti apina selässä, mutta eiköhän se ole nyt karistettu.

– Sen jälkeen olin aika puhki. Onneksi ei ollut enää paljoa peliä jäljellä, Franssi hymyili ja viittasi maalia edeltäneeseen 60 metrin juoksuun.

Franssi oli luonnollisesti tyytyväinen myös ottelun lopputulokseen, vaikka myönsikin peliesityksen jättäneen vielä paljon parantamisen varaa. Vaikeuksien kautta irronneesta voitosta jäi kuitenkin hyvä maku suuhun.

– Se on tietysti aina hyvä, jos nousee 0-2-asemasta voittoon, vaikka se ei ollut parasta peliämme. Itselleni jäi tosi hyvä fiilis, kun sain vielä loppuun tehtyä sen maalin.

Vaikka Nice Futis majailee sarjataulukon häntäpäässä, se ei päästänyt Punamustia Myyrmäessä helpolla.

– Meillä oli alla viikon tauko ja Nice Futis ei ollut kuitenkaan kovin tuttu joukkue. Heidän prässinsä ja aggressiivisuutensa oli odotettua, mutta ainakin itselleni tuli vähän yllätykseni, että he pystyivät pelaamaan noin hyvin.

– Iina nosti meidät tänään peliin mukaan. Toisella jaksolla lähdimme pelaamaan rauhassa omaa peliämme ja se tuotti lopulta myös tulosta, Franssi totesi.

”Emme olleet riittävän aggressiivia”

Punamustien 2-2-tasoitusmaalin iskeneen Eveliina Parikan mukaan ottelun alku oli kotijoukkueelle vaikea. Peli ei lähtenyt käyntiin aivan toivotulla tavalla ja vastustaja karkasi kahden maalin johtoon. Parikan mukaan Punamustat sai kuitenkin toisen takaiskumaalin jälkeen oman pelinsä toimimaan ja onnistui luomaan painetta Nice Futiksen kenttäpuoliskolle.

– Sen jälkeen saimme luotua oikeasti hyviä tilanteita ja meillä oli kärsivällisyyttä rakentaa omaa peliämme. Sitten Iina kavensi ja minä tasoitin. Oli hyvä saada molemmat maalit vielä ensimmäisellä puoliajalla. Siitä oli helpompi lähteä jatkamaan kuin tappiotilanteesta, Parikka tuumi.

Franssin tavoin myös Parikka oli tyytyväinen onnistuttuaan maalinteossa. Hän myönsi, että kyseessä oli vapauttava osuma.

– Se on hyökkääjälle aina helpottavaa, kun syntyy maaleja. Tällä kaudella niitä ei ole vielä ihan hirveästi paukkunut. Se oli Iinalta erinomaisesti rakennettu tilanne. Eihän minun tarvinnut tehdä siinä muuta kuin pistää pallo sisään.

Parikan mukaan vastustajan pelitapa tai aggressiivisuus ei yllättänyt, mutta Punamustat eivät hänen mukaansa kuitenkaan olleet siihen riittävän valmiita.

– Emme saaneet omaa peliämme tarpeeksi hyvin käyntiin. Emme olleet riittävän aggressiivisia, emme liikkuneet riittävästi emmekä liikuttaneet palloa tarpeeksi nopeasti. Kunnia kuitenkin Nice Futikselle. He tulevat varmasti ottamaan pisteitä muilta joukkueilta.


PK-35 Vantaa-Nice Futis 5-2 (2-2)

”Moni maaleja kaivannut pelaaja onnistui tänään maalinteossa. Oli hienoa, että Vilma, Eve, Netta ja lopussa vielä Sanni saivat tehtyä maalin. Ne ovat tärkeitä maaleja.”

PK-35 Vantaan avauskokoonpano:

1 Paula Myllyoja
2 Pirjo Leppikangas
3 Tiia Peltonen
5 Heidi Kivelä (76´ Netta Koso)
6 Jenna Korhonen
7 Sanni Franssi
8 Linda Ruutu
10 Iina Salmi
11 Eveliina Parikka (60´ Vilma Hakala)
15 Hanne Ojanperä (67´ Tia Painilainen)
16 Maiju Hirvonen

Vaihtopelaajat:

9 Netta Koso
20 Vilma Hakala
25 Tia Painilainen
27 Mimmi Nurmela
35 Velma Oikarinen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot