20150611 124919

Punamustien kärkimiehet kilpailevat peliajasta

PK-35 Vantaan edustusjoukkueen hyökkääjät Masar Ömer ja Albert Kuqi ovat tyytyväisiä joukkueensa alkukauteen. Seitsemän ottelukierroksen jälkeen Punamustat pitää maalieron turvin sarjan kärkisijaa hallussaan.

– Olemme pelanneet hyviä pelejä ja pari vähän lepsumpaa. Menetimme ehkä hieman turhaan pisteitä Hakaa vastaan. Lisäksi hävisimme Kemille kotona, mutta se oli meiltä kuitenkin ihan hyvä esitys. Pelasimme yli 70 minuuttia vajaalla, mutta pidimme silti palloa ja pyöritimme peliä. Nyt meidän pitää vain laittaa paikoista pallot maaliin, Kuqi tuumi.

Ömer on kärsinyt alkuvuodesta loukkaantumisista, mutta parissa viime ottelussa hän on ollut jo mukana vaihtopenkillä. Ömer kuntoutui ensimmäisestä takareisivammastaan ajoissa ja ehti pelaamaan muutaman minuutin jo sarjan avauskierroksella Oulussa. Vamma kuitenkin uusiutui heti, mikä piti hänet sivussa lähes koko toukokuun.

– Paikat ovat jo kunnossa. Vähän on vielä jäykkää, mutta muuten tuntuu ihan hyvältä. Se on varmaan parempi, että minua ei ole laitettu suoraan kentälle, vaan olen päässyt palaamaan pikkuhiljaa, Ömer tuumi.

– Nyt on kuitenkin ollut hyvä fiilis, kun olen päässyt taas harjoittelemaan. Nyt pitää vain kilpailla peliajasta.

Kuqi on pysynyt kunnossa ja saanut alkukauden otteluissa peliminuutteja. Hän on päässyt muutamassa ottelussa avauskokoonpanoon, mutta muistuttaa, että Punamustissa kilpailu pelipaikoista on todella kovaa. Hyökkäyksessä peliajasta pitää taistella tosissaan, sillä joukkueen espanjalaishyökkääjä Pablo Couñago on iskenyt jo kuusi maalia.

– Se on Suomessa aika harvinaista, että pitää taistella jo siitä, että pääsee vaihtopenkille. Siellä on maailmanluokan hyökkääjä kärjessä. Pablo on pelannut Valioliigaa ja La Ligaa, joten häntä ei ohiteta helposti. Joka pelissä tulee tehoja, joten ymmärrän hyvin, että valmennus ei ole tehnyt siihen muutoksia, Kuqi totesi.

– Tiedän roolini ja tilaisuuksia tulee varmasti. Pitää vain paiskia tuplasti enemmän hommia treeneissä ja vapaa-ajalla. Kun tilaisuus tulee, se pitää käyttää.

Oppia Couñagolta

Vaikka Punamustien hyökkääjät kilpailevat keskenään peliajasta, pyrkivät he myös oppimaan toisiltaan. Ömer ja Kuqi yrittävät imeä oppia etenkin kovissa sarjoissa pelanneelta Couñagolta. Kuqin mukaan häneltä oppii jatkuvasti jotain uutta.

– Itse olen vielä aika nuori pelaaja, joten opin häneltä joka päivä jotain. Kun hänen kanssaan harjoittelee, pitää olla koko ajan silmät ja korvat auki.

– Pablo ei ole isokokoinen, mutta hän suojaa palloa hienolla tavalla. Pähkäilimme juuri muutaman Veikkausliigassa pelaavan kaverini kanssa, että Pablo olisi tällä hetkellä varmaan sielläkin sarjan paras hyökkääjä, Kuqi tuumi.

Ömerin mukaan Couñago ohjaa esimerkkinsä lisäksi myös sanoillaan. Hän yrittää jatkuvasti auttaa kanssapelaajiaan.

– Istun pukukopissa Pablon vieressä ja hän yrittää neuvoa koko ajan. Lisäksi hän antaa jatkuvasti motivaatiota ja kehottaa olemaan valmiina, kun pääsemme kentälle, Ömer sanoi.

Pelikentällä Couñago osaa kuitenkin myös vaatia joukkuekavereiltaan parempia suorituksia. Selkään taputtelun sijaan hän antaa tarvittaessa kovasanaistakin palautetta.

– Mielestäni se on oikea tapa toimia. Kentällä pitää vaatia. Ei se riitä, että vain taputellaan olkapäälle ja sanotaan, että ”hyvä yritys”. Pelissä niitä yrityksiä on rajallinen määrä ja niissä on oltava valmiina pistämään pallo pussiin.

Illalla vastassa JJK

Punamustat kohtaa sunnuntaina Ykkösen kärkikamppailussa JJK:n. Ömerin mukaan melkein koko pelaajisto on jälleen käytettävissä. Ainoastaan Daut Kuqi ja Konsta Rasimus ovat vielä sivussa. Myös pelikielloistaan vapautuneet Kosta Manev ja Shakir Redjepi ovat jälleen mukana. Punamustat pääsee siis sunnuntain kohtaamiseen hyvistä lähtökohdista.

– Tiukka matsi luvassa. Nyt olemme kuitenkin saaneet puolustuspään pelaajia takaisin, joten tilanne on aika ideaali. Hyökkäyksessäkin on penkillä kovia nimiä, Kuqi tuumi.

Sunnuntain vastustaja on Kuqille ja Ömerille menneiltä kausilta tuttu vastustaja. Ömer kohtasi jyväskyläläiset viime kaudella Punamustien paidassa ja Kuqi muistaa JJK:n Haka-ajoiltaan. Kuqi kuitenkin muistuttaa joukkueen muuttuneen paljon niistä ajoista.

– Siellä on nyt paljon nuoria pelaajia. Tietysti esimerkiksi maalivahti Janne Korhonen on vähän kokeneempi pelaaja. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, onko vastassa kokenut vai kokematon joukkue. Meillä on oma pelisysteemimme ja sitä pitää noudattaa.

– JJK yrittää yleensä rakentaa peliä keskikentän kautta. He osaavat pelata. JJK on tälläkin hetkellä sarjataulukossa kolmantena, joten sieltä tulee varmasti vastaan yksi sarjan vahvimmista joukkueista, Ömer sanoi.

Molempien mielestä on kuitenkin positiivinen asia, että Jyväskylässä pelataan luonnonnurmella. Ömerin mukaan alustan jatkuva vaihtuminen ottaa koville, mutta nurmella pelaaminen hyödyttää silti vierasjoukkuetta.

– Etenkin ulkomaalaispelaajamme, kuten Shakir Redjepi, espanjalaiset ja etenkin Lucas Garcia ovat tottuneet pelaamaan nurmella. Se on aina hieman erilaista peliä. Lucas on vikkelä kaveri, joka on nurmella ihan eri pelaaja kuin tekonurmella. Se huomattiin Mikkelissäkin, vaikka siellä nurmi oli aika huono, Kuqi totesi.

Kuqin mukaan joukkue lähtee JJK-otteluun luottavaisin mielin ja voitto mielessään.

– JJK on pelannut viime aikoina hyvin, mutta meidän pitää vain jatkaa omaa peliämme, välttää tyhmiä virheitä ja pitää oma maalimme puhtaana. Eiköhän Jyväskylästä oteta kolme pistettä ja lauleskella kotimatkalla voitonlauluja bussissa!

Punamustien pelit miesten Ykkösessä jatkuvat tänään klo 18.30, kun joukkue kohtaa JJK:n Harjun stadionilla Jyväskylässä.