UUTISET

Edustusjoukkueet vierailivat PK-35:n ja VJS:n kesäleireillä

3.6.2015

PK-35 Vantaan miesten ja naisten edustusjoukkueiden edustajia vieraili tiistaina PK-35 Helsingin ja VJS:n kesäleireillä. Miesten joukkueesta paikalla olivat valmentajat Shefki Kuqi ja Jose Riveiro sekä maalivahti Miikka Häkkinen. Naisten joukkueesta junioreita olivat viihdyttämässä Velma Oikarinen, Vilma Väisänen ja Ella Hopponen.

Edustusjoukkueiden pelaajat ja valmentajat kertoivat itsestään junioreille, jakoivat nimikirjoituksia ja vastasivat kysymyksiin. Innokkaita kysyjiä riitti, joten vierailijat saivat vastata monenlaisiin tiukkoihin kysymyksiin. Junioreita kiinnostivat muun muassa pelaajien käyttämät kengät, pomputteluennätykset ja suosikkipelaajat.

Miesten päävalmentaja Kuqi paljasti lempipelaajakseen brasilialaisen Ronaldon, mutta pomputteluennätys kantapäällä sen sijaan jäi vielä arvoitukseksi. Junioreita kiinnosti myös, onko valmentaminen hankalaa.

– On. Tosi vaikeaa, Kuqi vastasi hymyillen.

Väisänen sen sijaan joutui tunnustamaan, että ei ole ikinä tehnyt maalia puolesta kentästä eikä lauo tutkaan Kuqia kovempaa. Viime kauden Suomen mestaruudestaan kertoessaan naiset saivat VJS-juniorelta raikuvat aplodit.

PK-35 Helsingin leirillä Pihlajamäessä Häkkinen oli lapsille tuttu jo edellisten vuosien leireiltä. Eräs innokas juniori oli sen sijaan etukäteen selvittänyt, missä Kuqi on uransa aikana pelannut. Tiistaina juniorit saivat kotitehtäväkseen tutustua Kuqin kuuluisaan maalituuletukseen.

Yhteisöllisyys tärkeää

Myös Punamustien espanjalaisvalmentaja Riveiro pääsi jakamaan tapahtumassa nimikirjoituksia. Juniorit eivät vielä ole oppineet kovin paljoa englantia, mutta tiistain kohtaamiset osoittivat jälleen, että jalkapallon kieli on universaali. Riveiro pääsi kuitenkin kertomaan ajatuksiaan nuorille jalkapalloilijoiden aluille myös tulkin välityksellä.

Riveiron mukaan vastaavanlaisia vierailuja järjestetään myös Espanjassa. Siellä edustusjoukkueiden pelaajat ja valmentajat vierailevat kouluissa, seurojen leireillä ja lastensairaaloissa.

– On tärkeää pysyä koko ajan lähellä ihmisiä. Teemme lajia ja seuraa tunnetuiksi ja voimme saada näin myös uusia kannattajia. Mielestäni on erittäin tärkeää, että PK-35 Vantaa, PK-35 Helsinki ja VJS kulkevat kaikki käsi kädessä.

VJS:n jalkapallokoulua vetävän Taru Nyholmin mukaan tiistain vierailu oli onnistunut tapahtuma. Edustusjoukkueen pelaajien ja valmentajien tapaaminen on nuorille jalkapalloilijoille hieno kokemus. Samalla vierailut ovat myös hyvä tapa rakentaa yhteisöllisyyttä.

– Tämä on tosi upeaa. Pelaajat varmasti arvostavat tätä ja saavat paljon uutta intoa. Oli mahtavaa kuulla, että monella näistä menestyneistä pelaajista on itsellään samanlaisia kokemuksia. Hekin ovat aloittaneet uransa kesäisistä jalkapallokouluista.

Nyholmin mukaan VJS:n kaksiviikkoinen jalkapalloleiri on tiivis rupeama. Päivät ovat pitkiä, mutta ohjelma on pyritty rakentamaan lasten ehdoilla. Ohjelmaan kuuluu lajiharjoittelun lisäksi myös yhdessäoloa. Edustusjoukkueen edustajien vierailut tuovat päiviin mukavaa vaihtelua.

– Sillä on suuri vaikutus, kun edustusjoukkueiden pelaajat tapaavat nuoria pelaajia kasvotusten ja kutsuvat heidät henkilökohtaisesti otteluun. Siten he kokevat olevansa siellä kunniavieraina. Juuri tällä tavalla kulttuuria pitää rakentaa ja tiivistää.

Hienoja kokemuksia

Myös naisten edustusjoukkueen Väisäsen, Oikarisen ja Hopposen mukaan juniorien leireillä vieraileminen on hyvä tapa rakentaa yhteisöllisyyttä. Heillä on itselläänkin kokemuksia vastaavanlaisista leireistä, joten kolmikko tietää, miten tärkeitä tällaiset tapahtumat ovat lapsille. Heidän mielestään tiistain vierailut olivat mukavia tapahtumia.

– Tänne oli kiva tulla, nähdä näitä nuoria pelaajia ja kertoa vähän itsestään. Olin itsekin pienempänä monena vuonna VJS:n leirillä Vapaalassa, kertoi VJS:ssä pelaamisen aloittanut Väisänen.

Maalivahti Oikarinen on pelannut muissakin seuroissa, mutta pisimpään hän on edustanut juuri VJS:ää.

– Oli mukavaa vastata kysymyksiin ja jakaa nimikirjoituksia. Tämä jää varmasti nuorille pelaajille hyvin mieleen. Muistan itsekin edelleen, kun olin Mikko Kavénin vetämällä maalivahtileirillä. Se oli tosi kivaa.

– Toivottavasti he innostuvat käymään myös peleissämme, Oikarinen jatkoi.

Myös Hopposella on samanlaisia kokemuksia juniorivuosiensa kesäleireiltä.

– Itsekin muistan, että pienempänä oli aina tapana käydä samanlaisilla leireillä. Tällaiset jäävät varmasti junioreille hyvin mieleen.

Myös espanjalaispelaajat Pablo Couñago, Yerai Vilaboa, Carlos Portela ja Mateo Miguez vierailivat myöhemmin tiistai-iltapäivänä PK-35:n kesäleirillä. Samu Volotinen ja Altim Ademaj sen sijaan ehtivät vierailla VJS:n leirillä jo maanantaina. Punamustien miesten ja naisten edustusjoukkueiden pelaajat jatkavat vierailujaan myös tulevina päivinä.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot