UUTISET

Punamustien espanjalaiset toisilleen ennestään tuttuja

20.5.2015

PK-35 Vantaan miesten edustusjoukkueessa pelaa tällä hetkellä neljä espanjalaispelaajaa: Pablo Couñago, Carlos Portela, Yerai Vilaboa ja Mateo Miguez Adán. Lisäksi joukkueen valmennusryhmään kuuluu espanjalainen Jose Riveiro. Viisikosta Mateo muutti Suomeen vasta kymmenen päivää sitten, mutta muut neljä saapuivat pohjolaan jo viime syksynä.

35-vuotias Couñago on pelaajanelikosta kokenein. Hyökkääjä on pelannut pitkällä urallaan kotimaansa Espanjan lisäksi pitkään Englannissa ja puolentoista vuoden ajan Kiinassa. Celta Vigon kasvatti edusti Englannissa yhtä Crystal Palacessa lainalla viettämäänsä kautta lukuun ottamatta koko ajan Ipswich Townia. Espanjassa hän on pelannut kasvattajaseuransa lisäksi muun muassa Malagassa.

Ipswichissä viettämänsä seitsemän kaudan aikana Couñago pelasi 214 sarjaottelua ja teki niissä 54 maalia. Samaan aikaan seurassa pelasi myös Punamustien nykyinen päävalmentaja Shefki Kuqi. Vuosien aikana Couñago saavutti Ipswichissä vahvan kulttiaseman ja nousi kannattajien suosikiksi.

– Olen ollut onnekas, että sain olla osa sitä seuraa ja pärjäsin siellä hyvin. Englannissa jalkapallolla on vahva asema. Se on kuin uskonto. Seura ja kannattajat olivat aina uskomattomia minua kohtaan. He ovat aina tukeneet minua. Se merkitsee todella paljon, että minut muistetaan edelleen Ipswichissä ja he arvostavat minua edelleen. Olen heille kiitollinen siellä kokemistani asioista, Couñago kertoi.

Ensimmäistä kertaa ammattilaisena ulkomailla

Muut espanjalaisviisikon jäsenet työskentelevät nyt ensimmäistä kertaa ulkomailla. Couñagon tavoin myös keskikenttäpelaaja Portela on Celta Vigon akatemian kasvatti. Aikuisurallaan hän on edustanut Espanjassa CD Chocoa ja Alondrasia, kunnes siirtyi viime kauden lopulla Vilaboan ja Couñagon kanssa Suomeen FC Hongan riveihin. Koko kolmikko siirtyi Suomeen Chocon riveistä, joten he pelasivat yhdessä jo Espanjassa. Vilaboa on Chocon kasvatti, mutta hän ehti viettää välissä muutaman kauden Coruxon riveissä.

Punamustien tuorein espanjalaisvahvistus Mateo Miguez Adán aloitti jalkapallouransa Celta Vigon akatemiassa 9-vuotiaana. Hän edusti seuraa 14 vuotta ja kävi läpi koko junioriputken aina kakkosjoukkueeseen asti. Edustusjoukkueessa Mateo pääsi pelaamaan kolme ottelua.

Seuraavan kahden kauden ajan hän pelasi Ponferradinassa ja Guadalajarassa, kunnes siirtyi vuonna 2014 Espanjan kolmannella sarjatasolla Segunda Division B:ssä pelanneeseen Coruxoon. Siellä hyökkäävissä rooleissa pelaava Mateo iski 37 ottelussa seitsemän maalia. PK-35 Vantaan riveihin Mateo siirtyi toukokuussa. VIFK-ottelun hän seurasi vielä katsomon puolelta, mutta Hakaa ja FC Jazzia vastaan Mateo on tullut vaihdosta kentälle.

Punamustien valmentaja Jose Riveiro on työskennellyt aiemmin valmentaja pienemmissä seuroissa, kuten kotikaupunkinsa Club Deportiva Teisissä. Lisäksi hän on valmentanut Chocon akatemissa ja viidennen divisioonan amatöörijoukkueessa Mondarizissa. Ennen Suomeen siirtymistään Riveiro työskenteli Galician alueen suurseuran Celta Vigon organisaatiossa.

Espanjalaiset haluavat edetä peli kerrallaan

Riveiro saapui Suomeen viime elokuussa, jolloin hän liittyi Kuqin avuksi Hongan valmennustiimiin. Riveiron mukaan viime syksy oli kuitenkin haastava, sillä hän saapui seuraan vasta myöhäisessä vaiheessa kautta ja joukkue pelasi putoamista vastaan. PK-35 Vantaassa hän pääsi aloittamaan paremmista lähtökohdista.

– Nyt tilanne on erilainen, sillä pääsimme valmistautumaan kauteen paremmin. Täällä kaikki on mennyt pelaajien ja joukkueen suhteen hyvin. Pääsimme aloittamaan kaiken alusta ja yritämme tehdä kaiken mahdollisimman hyvin. Sitten saamme nähdä, missä olemme parin kuukauden tai parin vuoden päästä. Haluan kehittää joukkuetta ja seuraa. Valmentajana haluan auttaa etenkin nuoria pelaajia kehittymään.

Riveiron mukaan hänen henkilökohtaiset tavoitteensa kulkevat käsi kädessä seuran ja joukkueen tavoitteiden kanssa.

– Keskityn nyt täysillä PK-35 Vantaaseen ja haluan auttaa joukkuetta. Haluamme taistella noususta, mutta se riippuu aina monesta asiasta, sillä vain yksi joukkue nousee suoraan. Noustakseen joukkueen ja seuran on tehtävä paljon asioita hyvin.

Myös Portelan mielestä joukkueen tavoitteet ovat tärkeämpiä kuin yksilölliset tavoitteet.

– Haluan tietenkin pelata mahdollisimman paljon ja auttaa joukkuetta parhaani mukaan. Lisäksi haluaisin tehdä muutamia maaleja, vaikka se ei olekaan päätehtäväni kentällä.

Espanjalaisviisikon mielestä vielä ei kannata ajatella nousua tai sarjan kärkipaikkaa. Heidän mukaansa tärkeintä on edetä viikko ja peli kerrallaan. Joukkueen pitää keskittyä aina vain seuraavaan otteluun ja pyrkiä saamaan siitä mahdollisimman hyvä tulos.

Mateo on ollut joukkueen mukana vasta lyhyen ajan, mutta hänen mielestään joukkueen alkukausi on sujunut hyvin. Koko espanjalaisviisikko kuitenkin muistuttaa, että joukkueella on ollut ongelmia loukkaantumisten kanssa. Heidän mukaansa joukkue parantaa koko ajan, mutta tarkempia johtopäätöksiä voidaan tehdä vasta muutaman kuukauden päästä.

Suomessa erilainen ympäristö ja elämäntyyli

Nykyisen seuran lisäksi viisikkoa yhdistää myös se, että kaikki ovat kotoisin samalta alueelta Luoteis-Espanjan Galiciasta. Couñagon mukaan he tunsivat toisen osittain jo entuudestaan. Osa heistä on pelannut yhdessä Chocon riveissä ja esimerkiksi Mateon veli on Couñagon vanha ystävä

Myös Riveiroon hän on tutustunut jo Espanjassa. Couñagon mukaan saman alueen jalkapalloihmiset tuntevat yleensä toisensa. Se pätee hänen mielestään myös Suomessa, kun samoissa otteluissa ja tapahtumissa käyvät ihmiset oppivat tuntemaan toisensa.

Nyt espanjalaispelaajat asuvat Vantaalla, jota he pitävät rauhallisena asuinpaikkana. Heidän mielestään pääkaupunkiseudulla on etenkin kesän lähestyessä paljon aktiviteetteja. Pääkaupunkiseudun pitkät välimatkat eivät tuota ongelmia, sillä he ovat Espanjassa tottuneet liikkumaan omilla autoillaan.

Myös isältään periytyneellä taiteilijanimellä ”Caloi” tunnetun Portelan mukaan elämä Suomessa on erilaista kuin Espanjassa. Yksi merkittävä syy on se, että perhe ja ystävät ovat Espanjassa. Myös ilmasto ja elämäntyyli ovat Suomessa erilaisia. Portela kuitenkin muistuttaa, että ammattilaispelaajan on sopeuduttava uuteen ympäristöön.

– Täällä olen ammattilaispelaaja ja saan keskittyä ainoastaan jalkapalloon. Espanjassa pelasin puoliammattilaisseurassa, mutta tein samalla myös muita asioita ja töitä.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot