UUTISET

Naisten maalivahdit jakavat vastuuta

19.5.2015

PK-35 Vantaan naisten edustusjoukkueella on riveissään kolme erinomaista maalivahtia. Tilanne on luonnollisesti hyvä, mutta asettaa Punamustien valmentajat viikoittain vaikean valintatilanteen eteen. Tähän mennessä Paula Myllyoja on pelannut Naisten Liigan ottelut Åland Unitedia, Vasa IFK:ta ja HJK:ta vastaan. Velma Oikarinen sen sijaan on kantanut torjuntavastuun TPS- ja Ilves-otteluissa. Suomen Cupin ottelussa Åland Unitedia vastaan tolppien välissä seisoi nuori Henriikka Mäkelä.

Liigapeleissä torjuntavastuun jakaneet Myllyoja ja Oikarinen kokevat kilpailutilanteen positiivisena asiana, vaikka asetelma on uusi etenkin aiemmin selkeän ykkösmaalivahdin asemaan tottuneelle Myllyojalle. Kaksikko kuitenkin toteaa, että maalivahtien vuorottelua osattiin odottaa jo ennen kauden alkua.

– Olen tottunut olemaan pelaava maalivahti, joten onhan se vaikeaa olla vaihdoissa. Toisaalta siitä saa lisää tsemppiä ja voi miettiä, mitkä asiat voisi tehdä jatkossa vielä paremmin. Jo kauteen lähdettäessä oli tiedossa, että meillä on kolme hyvää maalivahtia ja kaikille haetaan peliaikaa, Myllyoja totesi.

– Tällaiset erilaiset tilanteet kasvattavat aina pelaajana ja ihmisenä, kun joutuu käymään läpi erilaisia juttuja. Viime kaudella pelasin pääasiassa kaikki pelit, mutta välillä olisi voinut olla hyvä hakea vähän vauhtia.

Oikarinen on Myllyojan kanssa samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että Punamustille kertyy kauden aikana paljon otteluita. Pitkän kauden aikana on hyvä, että rasitusta voidaan jakaa useamman pelaajan kesken. PK-35 Vantaa tekee tiivistä yhteistyötä naisten Ykkösessä pelaavan VJS:n kanssa, joten peliminuutteja riittää koko maalivahtikolmikolle.

– Tietysti on hyvä, että kaikki meistä saavat peliaikaa, eikä meillä ole vain yhtä pelaavaa maalivahtia. Meillä on kauden aikana paljon pelejä, muun muassa Mestarien liigassa. Jos tulee esimerkiksi loukkaantumisia, kukaan ei kuitenkaan joudu kylmiltään kehiin, Oikarinen tuumi.

Kausi on alkanut mallikkaasti

Punamustien alkukausi Naisten Liigassa on ollut vakuuttava, sillä joukkue on voittanut kaikki alkukauden viisi otteluaan. Myös Oikarinen ja Myllyoja ovat luonnollisesti tyytyväisiä alkukauteen.

– Ei mitään valittamista. Näin sen pitääkin mennä, Oikarinen myhäili.

– Mielestäni pelimme on kehittynyt viime kaudesta. Valmennuskin on onnistunut tuomaan siihen uusia juttuja. Emme ole tyytyneet siihen, millä voitimme viime vuonna, vaan olemme halunneet mennä eteenpäin. Totta kai vielä pitää kehittyä paljon, että pärjäämme kansainvälisillä kentillä – etenkin jos pääsemme Mestarien Liigassa 32 parhaan joukkoon. Siellä pelit ovat niin kovia, että tämä ei vielä riitä. Onneksi meillä on vielä hyvin aikaa ennen niitä pelejä, Myllyoja totesi.

Kun joukkueen peli sujuu, on myös yksilöiden helpompi onnistua. Punamustat on päästänyt sarjapeleissään vain kaksi maalia, mikä kertoo onnistuneesta maalivahti- ja puolustuspelistä. Molemmat pelanneet maalivahdit ovat esityksiinsä tyytyväisiä.

– Tosi hyvä fiilis. Tähän mennessä tämä on ollut kenties paras kauden aloitus ikinä. Kova työ palkitaan, kun kehitystä tapahtuvan edelleen ja kentällä huomaa harjoittelemiensa juttujen toimivan. Uskon siihen, että minulla on vielä useampia vuosia aikaa kehittyä, kaksikosta kokeneempi Myllyoja totesi.

– Aina on tietysti parannettavaa, mutta valmentajien avulla olemme nyt saaneet harjoiteltua oikeita asioita. Esimerkiksi fyysiseen valmennukseen olemme saaneet tarkat ohjeet ja ohjelmat, mikä on auttanut itseäni paljon. Olemme päästäneet aika vähän maaleja, joten eivät pelit ole huonosti menneet. Siihen pitää olla tyytyväinen, Oikarinen tuumi.

”Kaikki saavat toisiltaan jotain”

Myllyoja ja Oikarinen harjoittelevat nyt kolmatta kautta yhdessä, joten tilanne ei ole heille uusi. Myllyoja on kolmikosta kokenein, mutta ei koe joutuvansa ottamaan sen vuoksi isompaa roolia nuorempien ohjaamisessa. Valmennus hoitaa ohjaamisen, joten maalivahdit saavat keskittyä omaan tekemiseensä. Myllyoja muistuttaa Oikarisen olleen liigajoukkueen mukana jo monta vuotta, joten kyseessä ei ole enää mikään juniorimaalivahti.

– Minulle on kuitenkin uusi tilanne, että olen nyt se kokenein. Aiemmin olen tottunut olemaan se junnu tai sitten ainoa maalivahti. Mielestäni tämä on ihan hyvä asetelma. Meillä on aina maalivahteja paikalla harjoituksissa ja saamme kaikki toisiltamme jotain. Itse kuulen kaikki tärkeät slangisanat ja junnujen jutut, jotta pysyn nuorena, Myllyoja nauroi.

– En ajattele enää olevani junnu tai kokematon. Olen harjoitellut Paulan kanssa jo aika kauan, joten ei se ole mitenkään uusi juttu. Se on tietysti uudempaa, että aikaisemmin en ole pelannut näin paljon liigapelejä, Oikarinen tuumi.

Oikarinen kuvailee maalivahtikollegaansa kokeneeksi torjujaksi, jolla on hyvä asenne harjoitteluun. Oikarisen mukaan Myllyoja yrittää aina täysillä. Myllyoja sen sijaan pitää Oikarista mukavana harjoittelukaverina, jota ei tarvitse erikseen potkia parempiin suorituksiin.

– Velmalla on sellainen hyvä ominaisuus, että hän pysyy rentona monissa erilaisissa tilanteissa. Hän on oppinut eri juttuja erilaisten pelien kautta. Sellaisia asioita pystytään varmaan hyödyntämään myös eri otteluiden maalivahtivalinnoissa, kun meillä on erilaisia maalivahteja, joilla on erilaisia ominaisuuksia, Myllyoja pohti.

Viikonloppuna pitkä vieraspelimatka

Tulevana viikonloppuna Punamustat jatkaa pelejään Naisten Liigassa, kun edessä on kauden pisin vieraspelimatka. Joukkue matkaa lauantaina Merilappi Unitedin vieraaksi Kemiin. Pelaajien onneksi he eivät kuitenkaan joudu istumaan pitkää päivää bussissa, sillä Punamustat lentää ensin Ouluun ja kulkee loppumatkan bussilla Kemiin. Paluumatka sujuu mukavasti yöjunalla.

– Matkustaminen on aina mukavaa hyvässä seurassa! Onneksi menomatka menee lentäen nopeasti. Paluumatka on pitkä, mutta se ei enää haittaa. Sunnuntaina se voi vähän painaa, mutta pidämme sitten hyvät palauttavat harjoitukset, Myllyoja tuumi.

– Merilappi United on mielenkiintoinen joukkue. Siellä vilisee ulkomaalaisia ja Kuikan siskokset ovat tietysti vahvoja suomalaisia nimiä. Luulen, että olemme aika hyvin tutustuneet heidän pelaamiseensa. Tunnemme heidän vahvuutensa.

Oikarisen mukaan Merilappi United on yleensä ollut vahva kotikentällään. Kemissä kentän laidalla riittää huutelijoita. Kaksikko tietää, mitä lauantaina on luvassa.

– Siellä on aina hyvä papparaati psyykkaamassa! Jos emme provosoidu huudoista, olemme varmasti vahvoilla, Myllyoja nauroi.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot