UUTISET

Punamustille selvä voitto ja sarjan kärkipaikka

18.5.2015

PK-35 Vantaan miesten edustusjoukkue palasi sunnuntaina voittojen tielle, kun se kaatoi kotikentällään FC Jazzin. Porilaisvierailijat olivat otteluun lähdettäessä sarjakärjessä, mutta joutuivat lopulta Myyrmäestä kotimatkalle 4-0-tappio niskassaan. Voiton myötä Punamustat nousi maalieron turvin sarjan piikkipaikalle.

Ottelun avausjakso edettiin todella tasaisissa merkeissä. Kotijoukkue PK-35 Vantaa kontrolloi peliä, mutta ei onnistunut murtautumaan maalintekopaikoille. Avausjakson ainoat maalipaikat olivat Ymer Xhaferin tolppalaukaus ja Pablo Couñagon niukasti ohi mennyt akrobaattinen pusku. Vierailija Jazz sen sijaan ei saanut ottelussa laukaustakaan kohti Punamustien maalia.

Maalittoman ensimmäisen puoliajan lopussa Punamustien kapteeni Kim Raimi loukkasi nilkkaansa ja joutui tulemaan vaihtoon. Toisen jakson alussa kotijoukkue suoritti myös toisen pelaajavaihdon, kun viime ottelussa Valkeakoskella debytoinut Mateo Miguez tuli Albert Kuqin tilalle. Pienten pelillisten muutosten myötä Punamustat otti toisella jaksolla selkeämmän otteen pelistä ja sai siirrettyä pelin painopistettä lähemmäs Jazzin puolustusaluetta.

Ottelun käännekohdaksi muodostui 70. peliminuutti, kun Couñago nappasi keskityspallon maalivahdin nenän edestä ja pääsi laukomaan parista metristä. Jazzin puolustaja Teemu Penninkangas torjui vedon kädellään, joten tilanteesta tuomittiin rangaistuspotku. Samalla Penninkangas ajettiin punaisella kortilla ennen aikaisesti suihkuun. Pallon taakse asettui Couñago, joka laukoi pelivälineen varmasti oikeaan yläkulmaan.

Punamustat tarrasi entistä vahvemmin kiinni kolmeen pisteeseen 82. peliminuutilla. Vahvan alkukauden pelannut Kosta Manev nousi vahvasti vasemmalta ja eteni päätyrajaa pitkin maalia kohti. Lopulta hän syötti pallon takaviistoon Daniel Rantaselle, joka laukoi pallon maalivahdin käsien kautta verkkoon. Kyseessä oli edellisessä kotiottelussa debytoineen Rantasen ensimmäinen maali miesten Ykkösessä.

Ottelun lopussa Punamustat pääsi vielä kaunistelemaan lukemia kahdella maalilla. 3-0-maali syntyi Carlos Portelan kulmapotkun jälkitilanteesta. Ensimmäisenä maalin edustalta pääsi yrittämään Rasmus Kautto, mutta Jazz-maalivahti Lauri Pirhonen ehti laukauksen tielle. Couñago oli kuitenkin ensimmäisenä hereillä irtopallossa ja laukoi pelivälineen takakulmaan.

Iltapäivän näyttävin sommitelma nähtiin vielä lisäajalla. Portela lähti nousemaan vasemmalta laidalta ja pelasi rangaistusalueen rajalla hyvän seinäsyötön Manevin kanssa. Portela pääsi nokikkain Pirhosen kanssa, mutta syötti vielä sivuun. Rangaistuspilkun kohdalla päivystäneellä Couñagolla oli lopulta helppo työ laukoa pallo maaliin. Samalla hän sinetöi hattutempun ja valinnan ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Kuqi tyytyväinen nollapeliin

PK-35 Vantaan päävalmentaja Shefki Kuqi totesi ottelun jälkeen, että loppulukemat eivät anna täysin oikeaa kuvaa pelistä. Kuqi muistuttaa, että Jazz ei ollut niin huono kuin lopputulos antaa ymmärtää. Hän oli kuitenkin tyytyväinen tapaan, jolla hänen joukkueensa pelasi.

– Mielestäni hallitsimme peliä alusta loppuun. Tarkoituksemme oli pitää tilanne avausjaksolla vähintään maalittomana – totta kai olisimme mieluusti itse tehneet maalin – ja ratkaista peli sitten toisella jaksolla. Se meni aika pitkälti niin kuin oli suunniteltu. Muutimme toisella jaksolla hieman ryhmitystämme ja pelaamistamme, kun Mateo tuli kentälle.

Punamustilta oli ottelussa sivussa paljon hyökkäyspään pelaajia ja etenkin laitapelaajia. Sunnuntaina kokoonpanosta olivat sivussa Yerai Vilaboa, Lucas Garcia, Konsta Rasimus, Daut Kuqi ja Masar Ömer. Kuqi myönsi poissaolojen muuttaneen pelitapaa hieman, sillä sunnuntaina esimerkiksi Ymer Xhaferi pelasi laidalla hieman totutusta poikenneella pelipaikalla. Myös Vili Lankinen pelasi Jazzia vastaan kauden avausminuuttinsa. Hänen valmistautumiskauttaan on häirinnyt varusmiespalvelus.

– Aika pitkään mentiin maaleitta, mutta sitten pilkku ja ulosajo muuttivat tilannetta. Jazz siirtyi sen jälkeen kolmen alakertaan, mikä avasi meille enemmän tilaa. Käytimme sen aika hyvin hyväksemme. Neljä tehtyä maalia antaa hyvin uskoa jatkoon. Oli hieno, että ”Danikin” teki maalin. Se antaa hänelle varmasti lisää itseluottamusta.

Kuqi oli tyytyväinen joukkueensa kurinalaiseen pelaamiseen ja tiiviiseen puolustamiseen. Kritisoitavaa hän löysi ainoastaan hyökkäyspään erikoistilanteista. Kuqin mukaan Punamustat sai pelattua hyviä palloja rangaistusalueelle, mutta tilanteisiin ei aina menty tarpeeksi päättäväisesti.

– Vaikka olen itse ollut hyökkääjä ja halunnut aina pelata hyökkäävää peliä, on ihan eri fiilis pitää oma pää puhtaana. Sitä olemme aika paljon hakeneet. Jos pidämme oman pään puhtaana, uskon joukkueeni pystyvän tekemään tarvittavat maalit. Meidän pitää olla kärsivällisiä. Mitä pidemmälle pelit etenevät, sitä enemmän uskon niiden kääntyvän meille.

– Kausi on pitkä, mutta alku on ollut ihan hyvä. Tämän joukkueen pitäisi olla parhaimmillaan noin kuukauden päästä, sillä moni pelaajamme on ollut sivussa, missannut koko talven tai liittynyt myöhään joukkueeseen. Esimerkiksi Pablo on tehnyt jo muutaman maalin, mutta hän ei ole vielä aivan täydessä kunnossa. Siihen nähden olen todella tyytyväinen, että taistelemme jo nyt sarjan kärkisijoista.

– Haluan meidän olevan hyviä etenkin kotona. Vastustajan pitää onnistua todella hyvin saadakseen Myyrmäestä pisteitä, Kuqi jatkoi.

Kuqin mielestä joukkueen espanjalaiset ovat hyviä esimerkkejä nuoremmille pelaajille. Hänen mielestään nuoret pelaajat voivat oppia heiltä paljon.

– Nuoret pelaajamme harjoittelevat heidän kanssaan joka päivä. He voivat oppia espanjalaisten kylmäpäisyydestä sekä siitä miten he pelaavat, liikkuvat ja löytävät toisensa. Jos hankimme ulkomaalaispelaajia, haluan heidän olevan niin hyviä, että nuoret pelaajamme voivat oppia heiltä.

”Ei oikeastaan missään vaiheessa mitään hätää”

Täydet minuutit Punamustien puolustuksessa ahkeroinut Biran Jeng oli tyytyväinen lopputulokseen ja peliesitykseen. Jeng aloitti pelin oikeana puolustajana, mutta siirtyi tauon jälkeen Raimin paikalle keskustaan. Jengin mielestä joukkueen peliesitys oli tasapainoinen. Hän muistutti myös, että pelejä on helpompi voittaa, kun pitää oman maalinsa puhtaana.

– Ottelu oli koko ajan aika hyvin kontrollissamme. Meillä ei ollut oikeastaan missään vaiheessa mitään hätää. Olimme kärsivällisiä ja hallitsimme peliä. Tiesimme saavamme maalipaikkoja, joten niissä piti olla hereillä ja tehdä tarvittavat maalit. Se oli meiltä kaikin puolin oikein hyvä esitys.

– Avausjakso oli vähän hakemista, sillä pelisysteemimme oli hieman erilainen kuin yleensä. Meillä oli silti avausjaksollakin peli hallinnassa. Sitten lopussa pääsimme ratkaisemaan pelin. Se tietysti auttoi, että saimme pilkun. Se vapautti peliämme, Jeng tuumi.

Jeng oli tyytyväinen myös omaan peliesitykseensä. Hän on ollut keväällä jonkin verran sivussa, mutta kahdessa
viime ottelussa Jeng on pelannut täydet minuutit. Sunnuntaina vierailija Jazz ei saanut ottelussa laukaustakaan kohti Punamustien maalia, mikä on vahva merkki onnistuneesta puolustuspelistä.

– Se oli minulta ihan hyvää, varmaa suorittamista. Aina pystyy tietysti parantamaan, mutta tästä on hyvä jatkaa. Poissaoloihin nähden alkukausi on mennyt ihan hyvin, sillä olen joutunut jättämään vähän treenejä väliin. Olen alkukauteen ihan tyytyväinen.

Punamustien alkukausi on sujunut hyvin, sillä joukkue on voittanut neljästä sarjaottelustaan kolme. Ainoa tappio tuli vieraskentällä Hakaa vastaan. Jeng on alkukauteen tyytyväinen, vaikka yksi tappio jäikin vielä hampaankoloon.

– Ei paljon parempaa voi toivoa, vaikka eihän tämä vielä ihan ihannestartti ollut. Tästä on hyvä lähteä jatkamaan. Kun saamme voittoja alle, itseluottamus kasvaa. Meille on tullut paljon uusia pelaajia ja haemme vielä omaa peliämme. Siihen nähden alku on ollut todella hyvä. Suunta on ylöspäin.

Punamustien pelit jatkuvat ensi lauantaina. Silloin kyseessä on jälleen kotiottelu ja vastaan asettuu PS Kemi. Kyseessä on Ykkösen kärkiottelu, sillä kemiläiset majailevat sarjataulukon toisella sijalla tasapisteittä Punamustien kanssa. PK-35 Vantaa-PS Kemi pelataan lauantaina 23.5. klo 16.00 Myyrmäen jalkapallostadionilla.


PK-35 Vantaa-FC Jazz 4-0 (0-0)

”Mielestäni hallitsimme peliä alusta loppuun. Tarkoituksemme oli pitää tilanne avausjaksolla vähintään maalittomana ja ratkaista peli sitten toisella jaksolla. Se meni aika pitkälti niin kuin oli suunniteltu.”

PK-35 Vantaan avauskokoonpano:

3 Kosta Manev
4 Kim Raimi (46´ Rasmus Kautto)
5 Riku Heinonen
6 Carlos Portela
7 Daniel Rantanen
10 Ymer Xhaferi (79´ Vili Lankinen)
20 Biran Jeng
23 Shakir Redjepi
25 Miikka Häkkinen
38 Pablo Couñago
99 Albert Kuqi (52´ Mateo Miguez Adán)

Vaihdossa:

1 Samu Volotinen
8 Mateo Miguez Adán
13 Mnwas Awari
14 Bob Diasonama
17 Vili Lankinen
19 Altim Ademaj
33 Rasmus Kautto

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot