Punamustille pisteet kärkikamppailussa

30.5.2019

PK-35 Vantaa venytti helatorstaina voittoputkensa naisten Ykkösessä jo kahdeksan ottelun mittaiseksi. Vierailija Helsingin Palloseura tarjosi Myyrmäessä kelpo vastuksen ja teki ottelun avausmaalin. Punamustien rutiini kantoi kuitenkin toisella jaksolla rinnalle ja nopeasti ohi.

Kotijoukkue aloitti ottelun hyvin ja otti heti pallonhallinnan tukevasti itselleen. Myös ensimmäiset maalintekotilanteet nähtiin heti pelin alkupuolella. Ensin Vera Saastamoinen pääsi katkaisemaan puolustajan syötön ja laukoi rangaistusalueen rajan takaa, mutta laukaus suuntautui suoraan maalivahtia päin. Hetkeä myöhemmin hyökkääjä laukoi toistamiseen lähes samasta paikasta, mutta HPS:n maalivahti Ida-Sofia Helppikangas torjui laukauksen.

Saastamoinen pääsi yrittämään avausvartin aikana vielä kolmannenkin kerran, kun Elina Salmi antoi hienon pystysyötön rangaistusalueelle. Helppikangas onnistui kuitenkin torjumaan Saastamoisen pienestä kulmasta tulleen vedon. Kenties Punamustien pelin näyttävin hyökkäys nähtiin 19. peliminuutilla, kun Filippa Kilponen antoi puolustuslinjasta loistavan pystysyötön, jonka Aurora Troberg siirsi Saastamoiselle. Hän pelasi pallon vasemmalle hyvin mukaan nousseelle Anna Vlasoffille, joka pääsi yrittämään, mutta Helppikangas ehti jälleen laukauksen tielle.

Punamustien vahvan alkurynnistyksen aikana HPS:llä oli suuria vaikeuksia pitää palloa ja sen saatuaan helsinkiläiset hakivat useimmiten hieman hätiköityjä pystysyöttöjä. Ne eivät kuitenkaan tuottaneet kotijoukkueen puolustukselle vaikeuksia.

Puolen tunnin pelin jälkeen maalipaikkojen tehtailu alkoi tyrehtyä ja HPS pääsi hieman paremmin peliin mukaan. 32. peliminuutilla PK-35 Vantaan puolustus pelasi tilanteen huonosti ja vieraat saivat tarpeettoman helposti ensimmäisen erikoistilanteensa. HPS kuitenkin käytti tilaisuutensa tehokkaasti hyväkseen ja siirtyi hienosti pelatun kulmapotkun päätteeksi 0-1-johtoon. Ella Andberg pääsi tarjoilemaan pallon päätyrajalta maalin edustalle ja Piipa Kämppi ohjasi pelivälineen noin metristä Velma Oikarisen käsien kautta maaliin.

Tappioasemaan jouduttuaan PK-35 Vantaa jaksoi yhä uskoa omaan tekemiseensä, mutta maalipaikoille pääseminen oli sille avausjakson lopussa haastavaa. Lopulta juuri ennen taukoa Troberg pääsi karkaamaan oikealta ja tarjoili pallon Netta Kosolle rangaistusalueen rajan tuntumaan. Koso harhautti puolustajan ja pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui jälleen suoraan päin Helppikangasta. Näin ollen tauolle lähdettiin HPs:n 0-1-johdossa.

Myös toinen jakso alkoi kotijoukkueen pallonhallinnalla ja pelin painopiste alkoi olla yhä vahvemmin vihreäpaitojen puolustusalueella. HPS:lle avautui muutamia hyviä vastahyökkäystilaisuuksia, mutta matka omalta alueelta hyökkäämään oli pitkä ja se söi hyökkäyksistä tehot. Myös PK-35 Vantaalla oli jälkimmäisen puoliskon alussa hallinnastaan huolimatta vaikeuksia päästä aivan parhaille maalintekoalueille, vaikka pallo pomppi muutaman kerran vaarallisen näköisesti maalin edustalla.

Punamustien tasoitusosuma syntyi kuitenkin lopulta 68. peliminuutilla. Koso antoi mainion kulmapotkun ja Kilponen pääsi hyvin irti vartioinnista. Kilponen puski pallon takatolpalta vastustamattomasti verkon perukoille ja tasoitti lukemiksi 1-1.

Rinnalle päästyään PK-35 Vantaa kiihdytti nopeasti ohi. Punamustien 2-1-johtomaali syntyi vain seitsemän minuuttia myöhemmin. HPS:n maalilla muuten hyvän ottelun pelannut Helppikangas ei onnistunut koppaamaan rangaistusalueelle pelattua keskityspalloa, vaan peliväline karkasi maalivahdilta. Hetkeä aiemmin vaihdosta kentälle tullut Karoliina Autio oli tilanteessa hyvin hereillä ja sijoitti pallon ensimmäisellä kosketuksellaan takakulmaan. Osuma oli Autiolle jo kauden viides.

Johtoasemassa PK-35 Vantaa ei kuitenkaan kyennyt enää jatkamaan omaa tuttua pelaamistaan. Kotijoukkueen pelaaminen passivoitui liikaa ja HPS sai viimeisen viidentoista minuutin aikana luotua hyvää painetta Punamustien maalille. Avausjaksolla maalin tehnyt Kämppi pääsi laukomaan vaarallisesti, mutta Oikarinen venyi tärkeään torjuntaan. Hetkeä myöhemmin Alina Kosunen laukoi painavasti rangaistusalueen rajalta, mutta Punamustiakin edustaneen Kosusen laukaus kolahti ylärimaan. Lisäksi HPS sai pelin loppupuolella muutaman erikoistilanteen ja pallo pomppi kertaalleen todella vaarallisesti maalin edustalla, mutta kotijoukkue puolusti uhrautuvasti ja onnistui selvittämään tilanteen.

Ottelun lisäajalla PK-35 Vantaa kulutti rauhallisesti pelin viimeiset minuutit ja turvasi johtoaan. HPS:n loppukiri jäi lopulta tuloksettomasti, joten pisteet jäivät Myyrmäkeen lukemin 2-1. Voitetun kärkikamppailun myötä PK-35 Vantaa jatkaa sarjan kärjessä viiden pisteen erolla sarjakakkoseen nähden.

Askeleen edellä pallollisena ja maalipaikkojen luomisessa

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan kotijoukkue pääsi helatorstain kärkiottelussa heti alusta lähtien hyvin peliin sisään. Hän muistutti, että ajoittain jopa syvällä omalla alueella tapahtunut syöttöpeli palveli tänään joukkueen tavoitteita. Lisäksi PK-35 Vantaa pääsi jo aikaisessa vaiheessa hyvin maalipaikoille.

– Avausjaksolla pallonhallinta oli vahvasti meillä, vaikka se tapahtuikin hieman liikaa omalla alueellamme. Totta kai haluaisimme pitää palloa vähän ylempänä, mutta nekin olivat tärkeitä minuutteja, sillä muutamat HPS:n pelaajat joutuivat juoksemaan paljon, Väisänen sanoi.

– Hallinta tuotti jo ensimmäisellä jaksolla viisi laukausta maalia kohti, mutta harmillisesti ne suuntautuivat hyvistä paikoista päin maalivahtia. Lisäksi meillä oli avausjaksolla kuusi kulmapotkua, joista parista pääsimme yrittämään maalintekoa, mutta muut HPS purki hyvin.

Vaikka HPS pääsi tauolle 0-1-johdossa, PK-35 Vantaa jaksoi uskoa omaan tekemiseensä. Se tuotti jälleen tulosta ottelun jälkimmäisellä puoliskolla. Kilposen ja Aution maaleja yhdisti määrätietoisuus ja selkeä tahto laittaa pallot maaliin.

– Peli sujui kuten aika moni aiempikin pelimme. Avausjaksolla pystyimme hyvin hallitsemaan peliä ja toisella jaksolla teimme lopulta maalit. Avausmaalissa Netta antoi hienon kulman. Filippa pääsi hyvin irti vartioinnista ja puski pallon hienosti voimalla sisään. Toisessa maalissa maalivahti tiputti pallon ja ”Karkki” haistoi tilanteen hyvin. Tulimme molemmissa maaleissa röyhkeästi tilanteisiin – juuri kuten olimme tauolla puhuneet.

Ennen helatorstain kärkikamppailua HPS oli edennyt Punamustien tavoin Ykkösessä voitosta voittoon. Väisänen näki siihen selkeät syyt ja jakoi kehuja myös vastustajan pelaamiselle.

– HPS ansaitsee kaiken kunnian peliesityksestään. He pelasivat kontrolloidusti ja tekivät kulmapotkusta hienon 0-1-maalin. Lisäksi he lähtivät etenkin avausjaksolla todella nopeasti vastaiskuihin, mutta puolustuksemme onnistui hoitamaan ne tilanteet hyvin, Väisänen sanoi.

– Lisäksi pelin lopussa HPS sai luotua vielä hyvää painetta ja he osuivat ylärimaankin. Otteemme pääsi hieman herpaantumaan ja tyydyimme hieman liikaa puolustamaan, mutta Velma ja puolustajamme hoitivat kuitenkin vaaralliset tilanteet hyvin.

PK-35 Vantaa joutui Ykkösen kärkiotteluun hieman siipirikkoisena, sillä sairastelut verottivat joukkueen jo ennestään kapeaa pelaajaryhmää. Positiivisena asiana oli kuitenkin Tia-Maria Jaakonsaaren paluu pelikentille. Toisella jaksolla vaihdosta kentälle tullut Jaakonsaari oli pelannut edellisen ottelunsa yli seitsemän kuukautta sitten, mutta hän toi heti lisää virtaa kentällä.

– Joukkue on kärsinyt viime viikonlopun vieraspelin jälkeen vatsataudista ja sairastelusta. Roosa Toivanen joutui jäämään kokonaan sivuun ja Roosa Bröijer pystyi vatsataudista huolimatta pelaamaan puoli tuntia. Myös Velma pelasi maalilla puolikuntoisena hyvän pelin, Väisänen kertasi haastavia lähtökohtia.

– Sen sijaan oli tärkeää, että saimme ”Tiksun” vihdoin takaisin kehiin pitkän tauon jälkeen. Hän tuo taas tärkeitä lisäjalkoja keskikentällemme.

Kokonaisuudessaan Väisänen oli joukkueensa suoritukseen tyytyväinen. PK-35 Vantaa käänsi jälleen pelin edukseen ja vei toistaiseksi kauden tärkeimmät pisteet.

– Joukkueemme pelasi tänään hyvän pelin ja teki kentällä sen tarvittavan. Toki mukaan mahtui jonkin verran virheitäkin, mutta rutiini näkyi etenkin pallon pitämisessä ja maalipaikkojen luomisessa. Niissä olimme askeleen edellä.

Punamustien pelit naisten Ykkösessä jatkuvat lauantaina 8.6. GBK:n vieraana Kokkolassa. Kotikentällään PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran 16.6., jolloin Myyrmäessä vierailee Rovaniemen Palloseura.

PK-35 Vantaa – HPS 2-1 (0-1)

32´ 0-1 Piipa Kämppi

68´ 1-1 Filippa Kilponen

75´ 2-1 Karoliina Autio